Aktuell forskning
Här kan du läsa om forskningsprojekt och kliniska prövningar i Region Gävleborg och få en närmare inblick i forskarvardagen.
Projektdatabasen
I projektdatabasen kan du se alla forskningsprojekt och kliniska prövningar som bedrivs inom Region Gävleborg. Om du går i forskningstankar kan du låta dig inspireras där, eller om du bara är nyfiken, välkommen att läsa oavsett. Projektdatabasen ger även dig som forskare stöd i din projektdokumentation och utgör underlag för Region Gävleborgs forskningsbokslut. Projektdatabasen finns i Researchweb (där du även kan ansöka om medel med mera).
Studieregistrering
Alla nya forskningsprojekt i Region Gävleborg ska registreras och godkänns före studiestart.
Forskning omgärdas av omfattande juridiska krav och regler. Ansvaret för att följa reglerna faller på flera parter; den ansvariga forskaren, verksamheten där forskningen bedrivs och forskningshuvudmannen. Studieregistrering i Researchweb Compliance medför att alla uppgifter registreras på ett och samma ställe. Här samlas uppgifter om resursintyg, etikgodkännande, personuppgiftsregister, avtal med mera som krävs för att forskningen ska kunna bedrivas i enlighet med lagar och förordningar. Det bidrar till rättssäkerhet för forskaren, och ger samtidigt verksamheten och huvudmannen nödvändig dokumentation om forskningen samt bättre möjligheter att följa upp.
Studieregistrera ditt forskningsprojekt här.
Forskarporträtt och andra exempel
Är du nyfiken på hur vardagen som forskare ser ut? I forskarporträtt och andra reportage och artiklar får du möta några av forskarna i Gävleborg och i Sjukvårdsregion Mellansverige. Läs gärna om hur de vågade klivet och började forska, vad som driver dem, hur deras vardag och utmaningar ser ut, om disputationer, resultat och annat.
-
2024-08-16
Ny forskning kan rädda liv, Gävleläkare bakom upptäckt
Kärlkirurgen Knut Thorbjörnsen har i sin forskning sett hur en mindre utvidgning i stora kroppspulsådern kan leda till livshotande sjukdomstillstånd på sikt. Upptäckten har lett till nya europeiska rekommendationer för pulsåderscreening.
-
2024-01-30
Maarit forskar på patientsäkerhet, vårdkvalitet och arbetsmiljö i en digital värld
Maarit Wirkkala är läkare och forskar på hur digitala vårdalternativ påverkar personalens arbetsmiljö och därigenom även patientsäkerheten, men också hur vårdkvaliteten uppfattas i ett snabbt växande digitalt vårdutbud.
-
2023-12-12
Forskning i samverkan om lärdomar från covid
Forskning bidrar till en bättre och mer jämlik hälso- och sjukvård. Samverkan gör forskningen ännu bättre. Läs gärna om den forskning Sjukvårdsregion Mellansverige bedriver, den här gången om lärdomar från covid-19.
-
2023-11-10
Nyttiga bakterier kan ge kejsarsnittfödda bättre immunförsvar
Barn som föds med kejsarsnitt får inte den överföring av viktiga bakterier från mamman som de som föds vaginalt. Läs om regional forskning i samverkan som undersöker huruvida det går att uppväga så att framtida allergier går att förebygga.
-
2023-10-09
Forskning i samverkan för att öka delaktighet för barn och föräldrar inom BUP
Hur upplever barn och unga inom BUP möjligheten att vara delaktiga i uppföljningen av den egna läkemedelsbehandlingen? Det vill Susanne Olofsdotter och hennes forskargrupp från Sjukvårdsregion Mellansverige ta reda på.
-
2023-09-04
Möjligt samband mellan vissa muskelsjukdomar och diabetes
Det tycks finnas vissa samband mellan bland annat Hedesundasjukan och en viss sorts diabetes. Det menar en regional forskargrupp med bland andra Åke Sjöholm och Lisa Andersen Storm från Region Gävleborg.
-
2023-08-03
Ny forskning kan begränsa TBE
En forskargrupp från Mellansverige undersöker just nu hur TBE har spridit sig i ett specifikt område. Förhoppningen är att ny kunskap kommer att ge möjligheter att förebygga spridningen i nya områden, till exempel Gävleborg.
-
2023-07-03
Simningsorsakat lungödem kan leda till svåra medicinska tillstånd
Brukar du simma långt och länge i öppet vatten? Kanske tävlar du rentav? Du kanske ska vara med i Vansbrosimningen? Då kan det här vara intressant att läsa.
-
2023-06-01
”Barn ska kunna få tycka till om sin vård”
Forskning bidrar till en bättre och mer jämlik hälso- och sjukvård. Samverkan gör forskningen ännu bättre, till tydlig nytta för patienter och medborgare. Läs gärna om den forskning Region Gävleborg bedriver tillsammans med andra regioner i ...
-
2022-07-04
Upptäckter i doktorsavhandling kan minska lidandet för höftprotespatienter
– Jag vill verkligen förstå vad jag jobbar med och då hamnar man i studier och projekt förr eller senare, det är ofrånkomligt, säger Hampus Stigbrand, ortoped. I sin avhandling visar han bland annat att datortomografi är ett utmärkt medel för tidig och ...
-
2022-05-06
”Avhandlingen bara en del av forskarutbildningen”
Karin Myrberg disputerar i dagarna med en avhandling som handlar om språk och kommunikation vid afasi och demens. – Det är ett jättespännande område och jag tror att resultaten kan leda till nya perspektiv inom logopedisk praktik, säger Karin. Dessutom ...
-
2022-02-28
Med viljan att förbättra som drivkraft för forskning
Det är väl känt att patienter kan få problem att svälja efter exempelvis en stroke och det finns flera behandlingsmetoder, men man visste inte mycket om vilken påverkan nedsatt andningsfunktion kan ha på sväljförmågan. Inte förrän logoped Margareta ...
-
2021-10-22
Så påverkas frisk hud av cancervårdens strålning
Hur solens UV-strålning påverkar hudens pigmentceller är vida känt. Men det finns inte mycket kunskap kring hur strålning inom cancervården påverkar frisk hud hos patienterna. En forskare vid Gävle sjukhus har dock rätat ut en del frågetecken.
-
2021-08-02
Gävleforskare ordnar bättre koll på hjärtat
Med hjälp av en så kallad PET-kamera kan mer än bara blodflödet kontrolleras vid en hjärtundersökning och därmed behövs inget fysiskt ingrepp i kroppen. Det har Jonny Nordström, sjukhusfysiker vid Gävle sjukhus, nyligen bevisat vid en disputation.
-
2021-07-19
Mindre lidande om KOL-patienter inhalerar rätt
Läkemedel är ofta effektiva – men då måste de användas på rätt sätt. Johanna Sulku, klinisk apotekare på Gävle sjukhus, har forskat kring hur KOL-patienter använder inhalator och att det ofta blir fel.
-
2021-07-06
Ökad kunskap kring sällsynta lårbensbrott
Ända sedan yrkesvalet i unga år har frakturer av olika slag intresserat honom. Det var därför inte så konstigt att Hans Peter Bögl, överläkare i ortopedi vid Gävle sjukhus, i maj disputerade om sällsynta utmattningsbrott i lårbensskaftet.
-
2021-03-25
Tandläkaren som blev forskare som blev uppfinnare som blev docent
Mary Hägg är tandläkaren som aldrig slutat utveckla sig. Från att ha varit sjukhustandläkare blev hon forskare med en bred ansats inom tand-, hälso- och sjukvård, uppfinnare, företagare och nu senast docent vid Uppsala universitet.
-
2020-11-13
”Schemalagd forskning i tjänsten fantastisk personalförmån”
Carl Johan Drott från Uppsala är läkaren som på grund av goda ST-förhållanden hamnade i Region Gävleborg och Hudiksvall när det blev dags för specialisttjänstgöring i allmänkirurgi. När det dessutom visade sig att möjligheterna att doktorera i det spår ...
-
2020-11-13
Forskningen ger Samuel en ny dimension av läkarjobbet
Samuel Ersryd är nu så nära sin disputation att han nästan kan ta på den. Den 27 november smäller det. När han sammanfattar det han har kommit fram till är det inte bara resultaten i avhandlingen han nämner.
-
2020-10-21
Gävleläkare disputerar på vilka som löper störst risk att dö i hjärtsjukdom
Snart stundar Peter Magnussons ”egen personliga OS-final” som han kallar det. Den 6 november försvarar han sin doktorsavhandling som handlar om behandling med implanterbar defibrillator hos patienter med hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati.
-
2020-01-30
Samarbete viktigt för att människor ska kunna återgå till arbete efter stroke
Annika Öst Nilsson har disputerat inom området återgång i arbete efter stroke. Hon är arbetsterapeut på dagrehabiliteringen i Gävle och använder nu kunskap från forskningen i det kliniska arbetet inom primärvården.
-
2019-12-03
Gävleforskare testar ny metod för att upptäcka grön starr
I sin forskning testar ögonläkaren Camilla Sandberg Melin en ny metod för att upptäcka och följa sjukdomen glaukom, eller grön starr som den också kallas, över tid.
-
2019-05-14
Screening förebygger ovanlig livmoderhalscancer
Bengt Andrae arbetar till vardags som överläkare vid kvinnokliniken på Gävle sjukhus. Hans forskning visar att även ovanliga typer av livmoderhalscancer effektivt kan förebyggas genom screening.
-
2019-05-14
Forskning om bakterier bidrar till kunskap om hosta
Karolina Gullsby forskning fokuserar på tre olika bakterier som orsakar hosta och hur epidemier av dessa bakterier uppkommer. Hon arbetar som mikrobiolog/molekylärbiolog på enheten för klinisk mikrobiologi på Gävle sjukhus.
-
2019-05-08
Kognitiv beteendeterapi betydelsefullt för mångbesökare i primärvården
Ylva Strömbom arbetar till vardags som övergripande studierektor för psykologutbildningen inom Region Gävleborg. I början av 2000-talet påbörjade hon sitt forskningsprojekt som handlar om mångbesökare inom primärvården och hur de bäst kan få hjälp.