Min tid på Forsa - Conny Blom

Beroendeterapeututbildningen har gett mig ökade kunskaper kring beroendeproblematik och det har varit ett bra komplement till min tidigare socionomutbildning. Jag kommer ha stor nytta av kunskaperna från beroendeterapeututbildningen i mitt fortsatta arbete som behandlare då den berört både beroendeproblematiken och behandlarrollen.

Jag har genom utbildningen fått större insikt om allt från utvecklingen av beroende till tillfrisknandet från beroende. Jag har även fått en större kunskap om återfallsprocessen i en destruktiv livsstil och hur man kan arbeta för att förebygga återfall. Det har även varit intressant att titta på hur den beroendes omgivning påverkas och hur man kan arbeta med detta.

Det har varit nyttigt att titta på hur vi som behandlare kan påverkas, medvetet eller omedvetet, i mötet med klienten och vilken inverkan vi har på samtalet. Detta har gett en större insikt om vikten av självkännedom och vi har i övningar arbetat för att öka denna. Arbetet för en ökad självkännedom har i utbildningen varit sammankopplat med övningar i samtalsmetodik vilket har varit ett väldigt bra sätt att arbeta med båda dessa områden.

Utbildningen har även berört dokumentation och juridik som styr verksamheter behandlare arbetar inom vilket är viktigt att ha kunskap om när man samverkar med andra aktörer. Vi har även tittat på 12-stegsfilosofin och dess grunder vilket varit väldigt intressant.

Distansutbildningens upplägg har varit en förutsättning för mig att kunna genomföra utbildningen samtidigt som jag arbetar. Det är väldigt smidigt för oss som reser att läsa på Forsa folkhögskola då det finns mat och logi på plats. Boendet är enkelt men att bo i ”korridor” ger en bra sammanhållning mellan kursdeltagarna. Något som varit väldigt värdefullt för mig har varit att få ta del av övriga deltagares erfarenheter, både privata och professionella.

Conny Blom

Socionom/behandlare, Beroendecentrum MTG