Fotografi - analoga metoder
Utbildningen är för dig som brinner för fotografi, för dig som tycker att våtplåt, mörkrum och gummitryck låter mer spännande än pixlar för dig som vill få ett mer hantverksmässigt förhållningssätt till fotografi. Det är för dig som vill lära dig fotografi grundligt. Kursen är både för dig som provat på tidigare och för dig som inte testat men är mycket intresserad.
I kursen får du lära dig ett flertal analoga fotometoder, till exempel fotogravyr, cyanotypi och ”vanligt” svartvitt mörkrumsarbete. Men det här är inte bara en utbildning i olika tekniker. Vi tar bilden och fotograferingen på stort allvar. Efter det här året kommer du ha en gedigen grundkunskap i fotografi och bild oavsett om du fortsätter fotografera analogt, går över till digitalt eller skapar bilder med Ai.
Om ett år inte är tillräckligt för dig har du möjligheten till ett fördjupningsår. Ett år då du lär dig mer inom några områden, arbetar rätt självständigt men har din arbetsplats på skolan.
Du kan även gå vidare till skolans utbildning Foto-projektår. Där arbetar du med ett särskilt fotoprojekt och studerar på distans.
Kursinnehåll
Fotografiska tekniker
- Våtplåtsfotografering
- Fotogravyr med polymerplåt
- Cyanotypi
- Gummitryck
- S/v och färgfotografering, framkallning, mörkrum.
- (screentryck)
Fotografiska områden
- Porträtt
- Natur
- Gatufotografering
- Studio
- Reportage
- Arkitektur/ miljö
- Reproduktionsfotografering
- Utställningsarbetete/ projekt
Övrig undervisning
- Kamerateknik/ exponering
- Komposition
- Fotohistoria
- Färglära
- Digital filhantering, profiler, utskrifter
- Skanning
- Bokbinderi
- Ramtillverkning
- (hålkamera)
I kursen varvar vi teori och praktik. Vi gör ett flertal studiebesök och fotograferar mycket tillsammans. Inspirerande fotografer av högsta svenska klass kommer att besöka oss. Vi lägger stor vikt vid bildpresentation och utställningsarbete.
I studierna ingår även en del gemensamma dagar för hela skolan. Temadagar och julmarknad till exempel.
Ansökan och arbetsprover
Du söker genom skolans webansökan där du bifogar ett personligt brev där du berättar om dig själv och ditt förhållande till fotografi.
Vi vill att du skickar 6-8 arbetsprover (fotografier) till:
Forsa folkhögskola Fotografi
Monvägen 4
824 62 Forsa
Om du önskar få dina arbetsprover tillbaka bifogar du ett adresserat och frankerat kuvert.
Om du av någon anledning vill skicka dina bilder digitalt, gör du det till joakim.brolin@fhskgavleborg.se
Kostnad
Som studerande på kursen betalar du 550kr per termin som går till studiematerial, studerandeförsäkring, enklare utskrifter/kopior, viss förtäring och resa i samband med skolgemensamma aktiviteter. Allt studiematerial, som film, papper, kemi betalar du själv det du använder.
Res till Nepal
Forsa folkhögskola har ett samarbete med Ram Silwal adventures i Nepal.
Anläggningen i Nepal heter The Royal Beach Camp ligger i Dhading provinsen cirka 8 mil nordväst om Kathmandu. Här kommer ni att ha er bas under tre veckor, du får på nära håll möjlighet att dokumentera livet i närliggande byar eller fotografera natur, djurliv, vara med om och fotografera mer äventyrliga händelser. Allt efter dig och dina reskamraters önskemål.
Film av tidigare kursdeltagare
Kontakt
Varmt välkommen med frågor om kursen