Fredagsföreläsningar under våren 2025
Tid: 13.00–14.00 | Plats: Teatern på Västerbergs folkhögskola,
Fri entré! | Kan kombineras med lunch i vår restaurang som öppnar kl. 11.30
7 mars
Bertil Fält
Berättar om sitt liv och stora musikintresse ”Ut – och insikter från kattlådan, en jazzkatt spinner vidare”
Bertil är musiker och jazzpedagog från Sandviken som sen barnsben är obotligt musikintresserad. Han var den som för 25 år sedan tog initiativet till att starta och leda GUBB (Gävleborgs Ungdoms Big Band).
2023 vann Bertil hederspriset Guldkatten, ett svenskt musikpris som delas ut under Sveriges Radios P2 gala Jazzkatten till den som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv. Motiveringen var:
”För att under decennier som jazzmusikalisk eldsjäl ha entusiasmerat och drivit fram flera generationer av yppersta musiker från ett och samma län – allt med kärleksfull varsam järnhand".
28 mars
Potatisens historia – från exklusiv trädgårdsväxt till folkföda
Ingela Broström
Ingela Broström är museipedagog vid Länsmuseet Gävleborg. Ingela Broström berättar om när potatisen kom till Europa på 1500-talet, men det tog lång tid innan den accepterades som mat av svenska folket.
På 1700-talet började vi odla potatis i Gästrikland och Hälsingland men det verkliga genombrottet skedde först på 1800-talet, då potatisen blev en stöttepelare i folkförsörjningen, samtidigt utvecklades nya sätt att tillaga potatis, från kokta knölar till mer avancerade recept.
11 april
"Varför en Dramapedagog?"
Karin Erika Johansson & Susanne Rutström
Karin Erika Johansson och Susanne Rutström är lärare på Dramapedagogutbildningen på Västerbergs folkhögskola.
En teoretisk och praktisk föreläsning om vilka kompetenser en dramapedagog har samt vad en dramapedagog kan erbjuda i dagens skola och samhälle.
25 april
”De fantastiska pollinerarna”
Åke Sahlin
Åke Sahlin har varit biodlare i mer än fyrtio år:
– Att ta hand om mina bin och dess honung har blivit en livsstil för mig. Bin är fantastiska små varelser som funnits mycket längre än människan på vår planet. De är viktiga pollinerare av våra växter för att både människor och djur ska få något att äta och att växtligheten får fortsätta att frodas på vår jord.
Vill du hjälpa naturen och prova på biodling så kan du anmäl ditt intresse till Åke efter föreläsningen så hjälper han gärna dig att komma i gång.
9 maj
”Berättar & vi testar att göra olika rengöringsmedel”
Birgit Heurlin Andersson
Birgit Heurlin Andersson har arbetat här på Västerbergs folkhögskola som lokalvårdare i nästan 50 år och har under de åren städat med vitt skilda städmetoder, material & kemikalier. Hon har under åren följt utvecklingen inom lokalvård, från att ha knäskurat golv med rotborste och trasa till dagens skurmaskiner och moppar. Med ett stort miljöintresse berättar Birgit om hur hon under de senaste åren har infört miljövänliga städmetoder på skolan, så nu används det så gott som bara ättika, bikarbonat & ultrarent vatten för all städning av skolans lokaler. Det är många gånger både effektivare och billigare och framför allt helt och hållet miljövänligt.
23 maj
Gamla tryckstockar i trä, med mönsterformer av nitar & stift, från 1850-talet förs in i nutidens möjligheter.
Monica Stålberg
Monica Stålberg berättar historien om tryckstockarna, hur de användes och hur hon idag arbetat med sin produktion och marknadsföring för att vårda mönsterskatten och föra den vidare.