Hållbart hantverk - textil
Vill du bidra till en hållbar framtid? Lära dig mer om textila material, tekniker och dess kombinationsmöjligheter? Nu har du möjlighet att ge dig in i och tillsammans med likasinnade utforska återbrukandets värld.
Under den här kursen får du skapa och formge med olika textila material och tekniker. Ge nytt liv åt gamla textiler medan du själv samtidigt fördjupar dina kunskaper inom material, tekniker, miljötänk och hållbar utveckling. Vi delar med oss av vår tidigare kunskap, tipsar och inspirerar varandra, provar oss fram och väcker lusten till det kreativa skapandet.
Textilframställning är en av våra mest energikrävande processer. Hur kan vi motarbeta detta och i stället ta vara på de textilier som redan finns i våra gömmor, på secondhandbutiker och alla fina arvegods som vi har i form av tyglappar, tygtrasor, tyger, dukar, spetsar, broderier, kläder och lakan? Detta utforskar vi tillsammans under våra träffar och skapar användbara saker med händerna av det material som redan finns omkring oss i stället för att köpa nytt.
- spetsar – vad gör vi av alla spetsar vi har i gömmorna
- enkel klädsömnad – hur kan vi återanvända och sy om dukar, lakan och gamla kläder
- mattrasor/trikåtrasor – vad kan de användas till och hur
- tyglappar av olika slag – vad kan jag göra med dessa, vilka olika tekniker kan användas
- studiebesök och föreläsningar
Kursen innehåller fyra obligatoriska träffar (2-3 dagar per träff, tor – fre/lör) på Västerbergs folkhögskola. Mellan kursträffarna arbetar du med distansuppgifter med hjälp av handledning via Teams/Microsoft 365. Även delar av undervisningen och redovisningar sker via Teams/Microsoft 365, licens tillhandahålls av skolan. Eftersom studietakten är 50% behöver du ha möjlighet att studera ca 20 timmar /vecka.
Förkunskaper och utrustning
Baskunskaper i textila tekniker är en merit. Tillgång till symaskin hemma underlättar i vissa uppgifter men uppgifterna går också att göra för hand. Uppgifterna är utformade så att de lätt kan anpassas efter egna intressen och den nivå man själv ligger på.
För att kunna delta i kursen och redovisa obligatoriska moment krävs grundläggande datorvana, kunskaper i ordbehandling och bildhantering samt egen uppdaterad dator och surfplatta/mobiltelefon. Du ska kunna hantera din utrustning självständigt.
Kostnad
Kursen är avgiftsfri. Du betalar för material, samt mat och boende om du bor på skolan under kursträffarna.
Kursen är studiemedelsberättigad. För mer information kontakta CSN, Centrala studiestödsnämnden.
Kursansvarig
Annika Dahlman
annika.dahlman@regiongavleborg.se