Lagkrav på att samarbeta

När flera verksamheter arbetar på samma plats ska de samarbeta för att ordna säkra arbetsförhållanden. Det kallas för samordningsansvar.

På en arbetsplats där flera arbetsgivare finns kan vissa risker påverka även andra verksamheters arbetsmiljö. Det kan till exempel vara en verkstad, skola eller kontor och röra sig om faktorer som hot och våld, brand, kemikalier, transportrisker med mera.

Enligt arbetsmiljölagen är det den som råder över det gemensamma arbetsstället som har ansvar för samordningen. Det ska dokumenteras vem som har samordningsansvar och vara känt i organisationerna. 

Att det finns en samordningsansvarig arbetsgivare gör inte att de andra arbetsgivarna slipper det normala ansvaret för de egna arbetstagarnas arbetsmiljö. Samordningsansvaret gäller bara samordningen och är inte något totalansvar för alla inblandade verksamheters arbetsmiljöarbete. 

Observera att särskilda regler finns för bygg- och anläggningsarbete (BAS-P, BAS-U).

Exempel på samordningsansvar 

  • En gemensam reception i hus där flera verksamheter har risk för hot- och våldssituationer.
  • Städpersonal/fastighetsskötare som rör sig i olika verksamheter ex skolor, verkstäder, boenden, sjukhus med flera.
  • Park och anläggningsarbete kan på grund av användning av maskiner skapa risker hos exempelvis skola, förskola.
  • Transporter av varor/material samt service- och underhåll kan skapa trafik risker då de ofta kör in på områden där trafik inte förväntas förekomma ex skolgård, entré, gångvägar runt boenden, parkeringar intill verksamheter etcetera. Det kan exempelvis vara en skola som har aktiviteter runt skolan. Då kan man planera så att det inte sammanfaller med leveranser till matsalen.

Det är viktigt att tänka ett steg extra för att identifiera risker/faktorer som kan påverka andras arbetsmiljö och minska risker genom ett gemensamt arbetssätt. För att detta ska komma ske behövs ett forum med en bra och öppen dialog tillsammans med kringliggande verksamheter.

Mer information

Samordningsansvaret för arbetsmiljön (ADI 203), broschyr – Arbetsmiljöverket

Nu riskbedömer park och förskola tillsammans – Suntarbetsliv

Samordningsansvar fast driftställe – Prevent Checklistor