Imke Rust - Världsarvsstipendiat 2021
- Imke Rust - Världsarvsstipendiat 2021
Nu är det klart. Årets världsarvsstipendium går till Imke Rust.
Kultur- & Kompetensnämnden vid Region Gävleborg har nu utsett årets Världsarvsstipendiat 2021. Årets Världsarvsstipendium/residens går till konstnären Imke Rust, född 1975 i Windhoek, Namibia och nu verksam i Oranienburg, Tyskland.
Motivering:
Bönderna i Hälsingland byggde och dekorerade många vackra gårdar under mitten av 1800-talet. Tusentals år tidigare dekorerade samlare och jägare i Namibia noggrant det omgivande naturlandskapet genom hällristningar och målningar med scener som visar djur, människor och abstrakta mönster. Årets världsarvsstipendiat, konstnären Imke Rust, är uppvuxen på en farm i Namibia, men bor och verkar sedan en tid i tyska Oranienburg. Hon ser en direkt koppling mellan Världsarvet Hälsingegårdar och Namibias första världsarv; Twyfelfontein.
Imke Rust är en etablerad konstnär, utbildad bland annat vid University of South Africa. I sitt arbete utforskar hon relationer mellan myt och verklighet, människa och natur. Hon utmanar gängse föreställningar om hur det är att vara människa och erbjuder nya perspektiv. Imke Rust konstnärskap är djupt personligt med ett syfte att skapa mening genom processer, berättelser och material, med en vilja att överbrygga klyftor mellan kulturer och kontinenter, mellan historia och nutid samt mellan människor och natur.
Årets stipendiat ämnar använda residensstipendiet för att skapa ett konstverk sett ur de båda världsarvens synvinklar – där de dekorerade bondgårdarna i Hälsingland skapar en visuell dialog tillsammans med bilderna och berättelserna från Twyfelfontein. På så sätt kopplas de två platserna samman i tid och rum och kan växa ihop till en helt ny mångfacetterad berättelse.
Internationellt världsarvsstipendium/residens
Det är nu tredje året som Region Gävleborgs internationella Världsarvsstipendium/residens utlysts. Världsarvsstipendiet består av två delar. Dels ett residens vilket innebär att utsedd stipendiat får vistas på en världsarvsgård under en månad. De gårdar som erbjuds stipendiaten är Kristofers i Stene eller Erik-Anders i Asta, båda ingår i den samling av sju gårdar utsedda till Världsarv 2012 av Unesco och därmed anses ha ett enastående universellt värde.
Den andra delen av stipendiet är en summa på 5000 euro att användas till ett projekt. Projektet ska ha en internationell dimension och gärna bygga broar mellan världsarv.
Att etablera ett nytt internationellt stipendium tar tid att bygga upp och kommunicera ut.
Det är därför med största glädje som vi i år kan konstatera att Världsarvsstipendiet fått såväl glädjande uppmärksamhet som kännedom internationellt. I år inkom 101 ansökningar från 34 olika länder - 42 nationella ansökningar och 59 internationella. Man kan lugnt påstå att världsarvsstipendiet därmed slog igenom i år. De flesta av ansökningarna var riktigt intressanta och väl genomarbetade.
Ansökningarna kom från Indonesien, Italien, Tyskland, Egypten, Spanien, Indien, Frankrike, Portugal, Namibia, USA, Syrien, Algeriet, Tjeckien, Etiopien, Bangladesh, Canada, Colombia, Österrike, Finland, Storbritannien, Danmark, Singapore, Mexico, Island, Ungern, Serbien, Cypern, Nepal, Zambia, Grekland, Polen, Iran, Japan och Sverige.
Projektämnena var många. Konstprojekt i alla dess former, forskning, VR, byggnadsvård, film, ljudkonst, dans, foto, storytelling, kommunikation, skulptur, smyckesdesign, pedagogik, hantverk med mera
En jury, bestående av sex personer (Marcus Hellstén, Folkteatern Gävleborg, Ulrika Olsson, Länsmuseet Gävleborg, Carl Anders Skoglund, Hälsinglands museum, Gunbritt Wallström Kultur- & Kompetensnämnden, Lena Landström, Länsstyrelsen Gävleborg och Anna-Karin Ferm, Kultur Gävleborg) har gått igenom alla ansökningar och därefter givit förslag på stipendiat till Kultur- & kompetensnämnden som nu beslutat om densamma.