Rekordmånga ansökningar till Världsarvsstipendiet
Årets ansökningsperiod avslutades natten till måndag och intresset visade sig vara rekordstort. Sammanlagt har närmare tusen personer (993) ansökt. Aldrig tidigare har det kommit in så många ansökningar.
Världsarvet Hälsingegårdars Världsarvsstipendium/residens (World Heritage Scholarship) instiftades 2018 av Region Gävleborg. Stipendiet riktar sig till personer som har en konstnärlig idé kopplad till Unescos världsarvslista, intresserar sig för Världsarvet Hälsingegårdar, och kan koppla det till andra världsarv på ett konstnärligt eller forskande sätt. Stipendiet är öppet för konstnärer, forskare och andra kulturellt utövande människor.
– Vi insåg redan i början av ansökningsperioden att intresset skulle bli stort, berättar Anna-Karin Ferm verksamhetsutvecklare för Världsarv och kultur på Kultur Gävleborg.
– Oftast kommer ju merparten av ansökningar in i slutet av perioden, men den här gången såg vi att intresset var stort redan innan jul.
Inte nog med att antalet ansökningar var högt i år, även antalet länder som ansökningarna kom ifrån har aldrig varit större. Hela 100 länder finns representerade i ansökningarna bland annat från Argentina, Armenien, Australien, Bahrain, Brasilien, Bolivia, Canada, Colombia, Cameroon, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Japan, Mexico, Mali, Pakistan, Peru, Qatar, Rwanda, Schweiz, Somalia, Sydkorea, Sri Lanka, UK, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Yemen med flera.
– Ansökningarna kommer från alla världsdelar. Det är otroligt glädjande att budskapet nått ut så långt. Vi känner att det verkligen är i Världsarvskonventionen och Unescos anda – att bygga broar mellan länder och dess världsarv, fortsätter Anna-Karin som understryker vikten av gränsöverskridande arbete i orostider som dessa.
Stipendiet ges till den person som på bästa konstnärliga eller forskande sätt kan koppla världsarvet Hälsingegårdar till ett eller flera andra världsarv och kan alltså sökas av personer från Sverige och resten av världen. Den utsedda stipendiaten får bo en månad på någon av världsarvsgårdarna; Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala och erhåller dessutom en stipendiesumma på 50.000 kronor för att kunna förverkliga sin idé. Resa till och från Hälsingland ingår.
Nu börjar arbetet med att läsa ansökningarna. Arbetet ska vara klart innan sommaren. Då får vi se vem som utses till 2025 års världsarvsstipendiat.