Snickerier
-
- Snickerier
-
-
Ingen annanstans är spåren av historien så tydliga som på gamla snickerier.
Tusentals händer har under hundratals år skapat den känsla som bara tiden förmår. I hälsingegårdarna skulle kvaliteten vara hög. Virket var av bästa sort och hämtat ur den egna skogen.
Var ekonomin god målades väggar och tak med oljefärger, väl anpassade till rummets målningar eller tapeter. Fasaderna kläddes med pelare och kapitäl inspirerade från gamla grekiska tempel. Ambitionen var att återge stenpalatsens ståtliga arkitektur med hjälp av hälsingeskogen. På så vis skapades helheter med en stilmässig träffsäkerhet. Den höga kvaliteten på materialet och hantverket borgade för en lång livslängd.
Traditioner och hantverksskicklighet
De mest eleganta snickerierna finner man i Färila och Ljusdal. I Alfta finns fina helpanelade rum och dörrar med den speciella Alftatulpanen på mittfyllningen, en dekor som härrör från predikstolen i Alfta kyrka. I nordöstra Hälsingland är snickeriet enklare och mindre detaljerat, men ändå välgjort. Snickeriet i Järvsö är ålderdomligast med kraftiga symmetriskt profilerade foder som var vanliga långt in på 1800-talet.
Hälsingegårdarna är kända för sina vackert formade förstukvistar. Med ett tränat öga kan man se vilken bygd man befinner sig i bara genom att titta på förstukvisten. I Bjuråker finns de mest ålderdomliga, i Alfta de största och i Forsa inga alls, där finns istället vackert snidade dörrar och omfattningar. Gemensamt för dem alla är den starka lokala traditionen och hantverksskickligheten.