Farmakologi b3
Varmt välkommen till ST-kurs i farmakologi, ”Karta och kompass”.
Att förskriva läkemedel är ett av de mest kraftfulla verktyg läkare har, men ansvaret är stort. Läkaren ska kunna ta ställning till om läkemedelsbehandlingen är indicerad för och anpassad till patienten ifråga. Läkaren ska dessutom se till att patienten förstår syfte och mål med behandlingen samt eventuella risker och biverkningar. Denna specialitetsövergripande kurs i läkemedelsbehandling är obligatorisk för alla ST-läkare som ordinerar läkemedel i sin specialitet. Namnet "Karta och kompass" beskriver att kursen ska ge en orienterande kunskap och praktiska verktyg för ST-läkare för att ansvarsfullt och rationellt kunna ordinera läkemedel både utifrån individ- och samhällsnivå.
Kursinnehåll
Kursen syftar till att repetera basal farmakologi och farmakokinetik samt belysa insättning, uppföljning och utvärdering av läkemedelsbehandling. Kursen skall också öka medvetenheten om olika aktörers roller och ansvar kring läkemedelshantering och behandling.
Deltagarna ska efter genomförd kurs ha kunskap om hur en läkemedelsgenomgång går till. De skall kunna göra riskbedömningar av interaktioner och biverkningar vid läkemedelsbehandling samt ha kunskap om hur man kan anpassa läkemedelsbehandlingen efter patientens ålder, kön, vikt, njur- och leverfunktion, samsjuklighet och övrig medicinering. ST-läkaren ska, efter genomgången kurs, kunna kritiskt granska och värdera information om läkemedel samt ha kunskap om miljöpåverkan och hälsoekonomi motsvarande aktuella mål i målbeskrivningen.
Delmål: SOSFS 2015:8 b3 samt HSLF-FS 2021:8 c-delmål, vilket meddelas i förväg till kursgivare, BT-läkare delmål BT15.
Målgrupp
Kursen riktar sig till ST-läkare inom alla specialiteter samt BT-läkare.
Datum och tid
Dag 1: Alltid måndag vecka 19 och vecka 39, 08.30 – 16.30
Dag 2: Datum meddelas i god tid inför kursstart, 08.30 – 15.50
Ta med
Dator, ipad eller mobiltelefon (smartphone, iphone). Du behöver ha tillgång till en mejladress under kursdagarna på telefon eller datorn.
Anmälan
Sista anmälningsdatum är 1 mars till kurs vecka 19 och 1 augusti till kurs vecka 39.
Plats
Meddelas innan kursstart.
Kursform
Omfattningen består av två separata kursdagar med föreläsningar och fallbaserade grupparbeten som kräver aktiv närvaro. Förberedelse av ett eget patientfall som dras för övriga deltagare dag två och som ska presenteras på den egna enheten.
Krav för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs närvaro och aktivt deltagande i samtliga kursmoment samt att man genomför angivna uppgifter mellan kursdagarna. Om du inte har möjlighet att delta i uppföljningsdagen (dag 2) kan du i mån av plats delta på uppföljningsdag vid senare kurstillfälle.
Kursledning
Björn Ericsson, Specialist Allmänläkare, Läkemedelskommittén
Sofie Näslund, Specialist Allmänmedicin, studierektor
Mari Furucrona, Klinisk farmaceut, läkemedelsenheten
Kontaktperson
Johanna Hedberg, johanna.hedberg@regiongavleborg.se