Möt Mohamed!
Möt Mohamed! Han är läkare på Valbo Din hälsocentral. – Jag känner mig i allra högsta grad delaktig i verksamhetsutvecklingen, säger Mohamed Elghali. Det gör mig stolt och glad, och ger mig mycket energi.
Vad gör du?
– Jag jobbar som läkare på Valbo Din hälsocentral och här har jag varit i nästan sex år nu. När jag utbildade mig till läkare i mitt gamla hemland Sudan specialiserade jag mig inom kvinnohälsa, men när jag kom till Sverige kände jag att jag ville lära mig från grunden om den svenska sjukvården. Därför valde jag att vidareutbilda mig till allmänspecialist i primärvården. Det har jag inte ångrat! säger Mohamed med ett stort leende.
Mohamed tycker att primärvården har en nyckelfunktion i vårdsystemet och för människors hälsa:
– Vi gör ett otroligt jobb, säger han. Vi tar emot, bedömer och behandlar patienter. I uppdraget ligger även att vägleda patienterna så att de fattar välinformerade beslut om sin egen hälsa. Vi är också en bro mellan den enskilda människan, specialistvården på sjukhuset, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen.
Och även om Mohamed är läkare träffar han inte bara sjuka personer:
– Det är det som är så fantastiskt med att jobba på en hälsocentral. Vi är också en del av det friska! Jag tänker till exempel på att vi ju också är ett stöd i livsstilsförändringar eller för anhöriga, och jag tänker på hela bvc-verksamheten och hälsokontroller.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag har de bästa kollegor jag någonsin haft! Och jag trivs väldigt bra här på Valbo Din hälsocentral. Jag tycker om att jobba i team med olika professioner runt en patient. Det betyder trygghet och säker vård för patienten, och det är ett roligt sätt att jobba.
– Jag känner mig nära mina patienter. Jag följer dem på sjukresan och jag följer människor längs med hela livsresan, från litet barn till vuxen till gammal. Att följa den utvecklingen är underbart!
En annan positiv del av jobbet är att det hela tiden skapar nya möjligheter att själv utvecklas, tycker Mohamed:
– Varje dag lär jag mig något nytt. Idag har jag fått öva mig i att vara flexibel och att bli bättre på att lyssna. Att verkligen lyssna på en patient ger hen chansen att berätta fritt innan doktorn börjar ställa frågor. Ibland kanske till och med patienten själv ”bjuder” på diagnosen, bara genom att berätta ostört. Jag rekommenderar verkligen att bjuda in till det, och att själv börja tyst och inlyssnande.
Vad tycker du är bra med Region Gävleborg?
– Det finns stora möjligheter att utvecklas hela tiden. Jag känner mig dessutom i allra högsta grad delaktig i verksamhetsutvecklingen. Det gör mig stolt och glad, och ger mig mycket energi.
– Till exempel handleder jag AT-läkare och håller i kunskapsutveckling för kollegor inom inkontinens- och gynrelaterade frågor utifrån min dubbla specialistkompetens. Jag strävar efter att hålla mig uppdaterad inom mina områden genom kurser och annat, och det är aldrig något problem att få göra det. På så sätt får jag det bästa av två världar: Jag känner mig aldrig långt från min tidigare specialistinriktning samtidigt som jag älskar min vardag på en hälsocentral.
Vad ger dig kraft på jobbet?
– När jag själv ser att jag bidragit till att förbättra för patienten. Att se patienter le, att träffa anhöriga som känner sig trygga i en svår situation, när jag ser att jag har lyckats göra mitt arbete på det sätt jag vill göra, får jag kraft att fortsätta. Att verkligen göra skillnad, det ger en otrolig kraft.
– Sedan brinner jag verkligen för att utveckla kunskapsnivån inom området kvinnohälsa, och där kan jag kombinera mina två kompetenser.