Nora Boestad – Gävleborgs residensdeltagare för "Slöjden, skogen och hållbarheten"

Denna vecka har tio yrkesverksamma slöjdare givits möjlighet att utveckla och fördjupa sina hantverkskunskaper på ett slöjdresidens i Sixtorp, utanför Mullhyttan i Örebro län. Under residenset uppmanades deltagarna att utforska gränserna kring skogen som plats och materialresurs, men också som socialt rum.

Residenset föranleddes av en urvalsprocess av sökande från hela landet, där Nora Boestad valdes som representant för Gävleborgs län.

Årets residens är det tredje och sista i ett treårigt projekt som delfinansieras av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Arrangörer är hemslöjdskonsulenter och utvecklare i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland, Uppsala och Örebro län.

Nora Boestad (f. 1997) är utbildad i Fri konst på Umeå Konsthögskola. Nora Boestad slöjdar lika mycket som hon berättar genom sina krympburkar och träskulpturer och drar gärna paralleller mellan sitt eget skapande och scenkonst. Hon låter skogens material leda henne i arbetsprocessen och ser på sitt skapande som en del i en större helhet.

Genom hantverket vill hon närma sig den röst hon menar finns i skogen, utan att för den skull lämna alltför stora avtryck på platsen.  ”Att göra en krympburk är för mig en ritual. Jag går ut i skogen och väljer ut ett lämpligt träd. Sedan klappar jag trädet, tackar det och lovar att det ska komma väl till användning hos mig.”

Krympburk av Nora Boestad.