Porträttbild på Felix Skalberg
Felix Skalberg. Foto: Alana Da Silva

Felix Skalberg

Kulturstipendiat 2022, dans.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Jag känner en stor stolthet över att bli tilldelad detta fina stipendium, att Gävleborgs län - där man tog sina första danssteg - nu vill hedra en med ett stipendium, är stort för mig. Jag blir också glad över att Region Gävleborg är mån om att lyfta fram kulturarbetare som arbetar i och kommer från länet på detta fina sätt, det är sådana initiativ som skapar förutsättningarna för ett blommande kulturarv i framtiden.

Vad betyder kultur för dig?

Underhållning är viktigt för mig, det kan vara en impopulär åsikt bland kulturarbetare men jag har svårt att se syftet med mitt jobb om det inte är för att underhålla publiken. Jag skapar för publiken, att de ska få uppleva, känna och bli inspirerade. Det är vad kultur ska göra, sen spelar det ingen roll vad konstnären har haft för process eller vad som står i programbladet.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Nu ska jag sätta mig ner med min dramaturg Martin Nick Alexandersson och diskutera vad exakt vi vill berätta på scenen och hur verket ska se ut. Jag kommer under juni samt juli månad arbeta vidare med dansare under ett residens i Göteborg där vi kommer ta fram, utveckla och repetera material för mitt nästa verk Klubben som har premiär i Göteborg den 20 oktober.


Motivering till kulturstipendiet

Felix Skalberg är född 1992 och uppvuxen i Ljusdal. Han är utbildad vid Balettakademin i Göteborg och har sedan dess arbetat som dansare och koreograf, både som frilansare och på Svenska Balettskolan. Uppmärksammade koreografier där han tidigt visat att han har ett medvetet rörelsevokabulär och ett starkt berättande med humoristiska inslag är exempelvis "Vi Två" och "En Visa". Han har bland annat haft uppdrag för 3:e våningen – center för samtida konst, dans och musik i Göteborg och för Riksteatern. Felix Skalberg står hela tiden med en fot kvar i sitt hemlän och återkommer kontinuerligt med olika samarbeten.

Felix Skalberg brinner för att människor, även ovan danspublik, ska ta till sig konstformen dans. Under 2021 påbörjade han ett nytt verk om machokultur och på vilka sätt det bidrar till våld och psykisk ohälsa bland unga pojkar och män. Verket dansas av tre män från tre olika generationer och är en modern dansföreställning där ljudbilden består av klassisk musik. Till dansföreställningarna kopplar han eftersamtal och workshops för att på så sätt lyfta och ställa frågor kring hur machokulturen påverkar beteenden, vilka normer som skapas och hur manlighet skiljer sig åt mellan olika generationer.

Region Gävleborg tilldelar Felix Skalberg kulturstipendium för att uppmuntra hans fortsatta koreografiska skapande och hans träffande förmåga att beröra publik i olika åldrar.