DansDialog

Lördag 22 mars – DansDialog – tema RESIDENS

DansDialog återvänder även denna vår till Kulturcentrum Sandviken för en heldag i dansens tecken!

Varmt välkommen alla ni med ett dansintresse att mötas i dans; uppleva och samtala om dans.

Denna gång kommer DansDialogens fokus ligga på residensverksamhet då koreografen Philip Berlin med dansarna Louise Dahl, Medeleine Lindh och Sam Huczkowski huserar i Kulturcentrum Sandviken 17-21 mars med verket L’exposé som har premiär på Dansens hus den 3 april .  

Dagen startar med en dansworkshop och efter lunch får ni möta Destiny af Kleen från föreningen PHIDR som håller ett föredrag om residensverksamhet samt uppleva konceptet ”Mapping”. Dagen avslutas med en work-in-progressvisning av L’exposé samt ett efterföljande samtal med koreografen och dansarna.

Dagen är kostnadsfri men anmälan krävs och lunchbaguette samt fika ingår. Du kan välja att anmäla dig till halv- eller heldag. 

Information; Använd Entré C Köpmangatan 1 för att hitta till lokalerna vi är i på Kulturcentrum Sandviken
Arrangörer är Kultur Gävleborg i samarbete med Riksteatern nationellt och i Gävleborg och Sandvikens kommun.

Program

10.00–12.00 Dansworkshop med Sam Huczkowski

Under denna workshop kommer du få ägna dig åt en isoleringsprakitk där vi med olika verktyg delar upp större delar av kroppen och utforskar den från ett mjukt och organiskt perspektiv. Vad händer när kroppen sedan återigen sammankopplas och vilka nya rörelselogiker finner vi genom denna praktik? Hur kan vi arbeta med isolation samt specificitet och samtidigt upprätthålla en mjuk och responsiv kropp?

Om Sam

Sam Huczkowski är en dansare och performer baserad i Stockholm. Sam har en tidigare bakgrund i olika streetstilar och studerade ett år på Danscenter Fryshuset i Stockholm för att sedan fortsätta sin nutida dansträning på SEAD i Salzburg.

2019 –2024 jobbade Sam som dansare i danskompaniet Norrdans där han arbetade tillsammans med koreografer som Martin Forsberg, Jeanine Durning, Ioannis Mandafounis, Or/Eller, Philip Berlin, Stina Nyberg, Ludvig Daae, Liz Kinoshita och James Batchelor.

Utanför arbetet med andra koreografer har Sam ett djupt intresse för rigorösa improvisationspraktiker som arbetar med att kontinuerligt investera i "nuet" under längre tidsperioder där dansarens uthållighet i relation till uppmärksamhet och medvetenhet utmanas. Personer som influerat dessa praktiker är Julyen Hamilton, Jeanine Durning, Ioannis Mandafounis och Shumpei Nemoto.

12.00–12.30 Kultur Gävleborg bjuder på lunchbaguette
Sal: Foajén

12.30-13.15 Praktisk introduktion ”Mapping” med Tina Eriksson-Fredriksson och Dejan Srhoj.
Startar i foajén. 
Konceptet ”Mapping” går i korthet ut på att man gör platsens offentliga rum till en scen som man betraktar under fyrtiofem minuter under tystnad och i grupp. Vardagliga rörelser, ljud, samtal, föremål och förbipasserande människor blir aktörer i en förvånansvärt överraskande föreställning. Efteråt pratar gruppen ihop sig om vilka historier och scener man fått syn på och hur synen på platsen förändrats. 

För att berätta om mapping har vi på plats  Tina Eriksson Fredriksson som är verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning samt Dejan Srhoj som är en dansare, koreograf och pedagog från Ljubljana, Slovenien. Dejan utvecklar koreografiska metoder och principer som rör sätten att vara tillsammans i det offentliga rummet. Dejan har varit verksam som artist i flera årtionden och samarbetat med koreografer och regissörer med vilka han har rest världen över. Han studerar för närvarande på masterprogrammet i New Performative Practice i Stockholm och genomför projektet Mapping som del av sitt slutarbete. Dejan är medgrundare av nätverket Nomad Dance Academy, CoFestival och Fičo Ballet.

13.15-14.00 Gemensam reflektion inklusive förflyttning inomhus   

14.00–15.00 Fika och Föredrag om residensverksamhet – DansPlats Skog – Destiny af Kleen.
Sal: Dramasalen
Destiny af Kleen är dansare, koreograf och konstnärlig ledare för DansPlats Skog i Gävleborgs län. I sitt konstnärskap verkar hon utifrån ett politiskt och aktivistiskt perspektiv och utforskar de offentliga rum vi delar med varandra. Hon arbetar med att skapa platser där människor kan mötas genom konst och rörelse – där dansen blir en katalysator för gemenskap, reflektion och nya upplevelser.

Dagens föredrag handlar om hur residensverksamheten på DansPlats Skog bedrivs och om dansresidens i allmänhet. Destiny delar med sig av insikter om hur den ideella föreningen PHIDR, som driver DansPlats Skog, arbetar med residens som en konstnärlig och samhällsbyggande process. Föredraget lyfter även hur kommuner, arrangörer och konstnärer kan använda residens som en plattform för att skapa mötesplatser och fördjupat utforskande arbete.
”Dansresidens kan se ut på olika sätt. Vissa residens bygger på ett nära samarbete med platsen och dess invånare, där publiken involveras tidigt i processen genom öppna repetitioner, workshops eller samtal. Andra residens är mer slutna, där konstnären arbetar isolerat utan kontakt med omvärlden fram till en färdig produktion eller premiär. Det kan handla om residens med provpublik, där en mindre grupp bjuds in för att ge återkoppling, eller om helt öppna processer där publiken deltar aktivt under hela skapandeperioden.”

Det här föredraget fokuserar på just dessa olika typer av residens – från öppna och interaktiva processer till stängda och skyddade arbetsperioder – och hur residensverksamhet kan utveckla både konstnärligt innehåll och relationen mellan konst och samhälle.

   

 

15.00–15.15 Förflyttning till Teaterbruket

15.15–15.30 Work in progress visning av L’exposé
Sal: Teaterbruket
L’exposé söker inte efter en lösning, varken i avsaknaden av något, eller i konsumismens löften, utan ser slöseriet som en oundviklig del av livet – rent av en kraftfull och fundamental del av existensen. Koreografin har utarbetats med hjälp av en analog version av Merce Cunninghams programvara DanceForms, med ett intresse för att skapa ett komplext sammansatt rörelsematerial som väver ihop dansens olika komponenter till ett oförutsägbart men ändå organiskt system av abstrakta rörelser. Dansarna rör sig snabbt och elastiskt genom rummet, i komplexa och mångfaldiga banor, och förkroppsligar begrepp som centrifugalkraft, acceleration och expansion.

Philip Berlin är baserad i Stockholm och arbetar med dans i Sverige och internationellt. Berlin har visat verk på Théâtre de la ville, Dansens Hus, Oslos operahus, MDT och Moderna Museet.
Berlin har varit en återkommande konstnärlig samarbetspartner med Cristina Caprioli, och var involverad i skapandet av 'Omkretz' som sattes upp på MoMA PS1 New York, Annenberg Center Philadelphia och Fabbrica Europa Florence.


15.30–16.00 Samtal Dans: Philip Berlin med dansare