Dansworkshops hösten 2024

Kultur Gävleborg i samarbete med DansPlats Skog och Bollnäs kommun erbjuder verksamma pedagoger, unga dansare och frilansare i Region Gävleborg dansfortbildning kostnadsfritt på olika platser i Gävleborg med dansetablerade pedagoger och dansare från hela Sverige. Här hittar du information och anmälan till höstens workshops.

Torsdag 3 oktober 19.00-20.00 samt 30 min eftersamtal,
Folkteatern Gävleborg, Norra Rådmansgatan 23, Gävle  

Aloun Marchal – ”Dansens sinnen: beröring”

”Som kreatör strävar jag efter att uppfinna nya scenspråk för att kunna tilltala publiken på ett nyskapande sätt, i hopp om att väcka deras nyfikenhet, att få dem att skratta och att skapa rum för intimitet.”

Aloun Marchal är improvisatör, dansare och koreograf. Efter att ha studerat vid SNDO, institutionen för koreografi på konstuniversitet i Amsterdam, tilldelades han Danceweb-stipendiet 2008 och 2012. Tillsammans med Simon Tanguy och Roger Sala Reyner koreograferade han ”Gerro, Minos and Him” för vilken de tilldelades andrapriset i Danse élargie 2010 och priset för bästa dansverk på Stuttgarter Tanz und Teater Festival 2013. Mer om Aloun hittar du här www.alounmarchal.com

Workshop

I den här workshopen bjuder Aloun Marchal in till en sensorisk resa genom dans, där du får utforska olika typer av beröring – från känslan på huden till medvetenheten om din kropp i rummet. Den första delen av workshopen fokuserar på att, med guidning av koreografen, utforska dina egna känslor och upptäcka hur kroppen naturligt rör sig, även när den är i vila. En resa genom kroppen för att återupptäcka den. Den andra delen av workshopen är mer inriktad på samarbete och kontakt med andra. Genom dans undersöker vi hur beröring påverkar relationer och tilliten till andra.

Praktisk information

Antal: max 40 deltagare  
Ålder: från 12 år  – viss dansvana krävs.
Språk: Engelska och Franska
Ha på dig bekväma kläder som du kan röra dig fritt i.

Anmälan via e-post till gavle@alliancefr.se
 
Workshopen genomförs i samarbete med Alliance Française de Gävle, Franska institutet  och Folkteatern Gävleborg  

Lördag 19 oktober 10.00–12.00,
Hedens danssal i Bollnäs

Anna Holmström

Anna Holmström är en dynamisk konstnär som intresserar sig för naturen, mötet mellan människor och hållbarhet. Sedan 2010 har hon arbetat som dansare i det stora och det nära. Hon har medverkat som solist i världsturnéer som Sadlers Wells produktion "Message in A Bottle" på Sydney Opera House, arbetat som projektledare för sociala kulturprojekt i Sverige och deltagit i all-style och experimental battles runt om i Europa. Året 2015 grundade Anna Petricore Movement, en konstnärlig plattform där hon tillsammans med konstnärer från hela världen skapar tankeväckande dansföreställningar, workshops, dansfilmer och utställningar. Hennes debut solo "Debris", skapad tillsammans med kompositören Patrick Zylka på temat plastnedskräpning i världshaven har turnerat runt om i Europa och USA.

Workshop

Under workshopen kommer vi att röra oss nära golvet och genom luften med tekniker från modern dans och flexibilitets akrobatik. Genom att arbeta med improvisation och koreografiska fraser utvecklas personligt uttryck, styrka, dynamik och rörlighet. Hur förändras perspektiv när vi vänder kroppen upp och ner? Hur kan vi behålla individuella uttryck och samtidigt vara del av en grupp? Hur kan vi genom rörelse förmedla en specifik känsla? 

Denna workshop är en del av Bollnäs dansar 2024  https://www.facebook.com/bollnasdansar/ 

Söndag 17 november 10.00–12.00,
Teaterbruket Kulturcentrum Sandviken

Teresia Björk

Detta är en del av Kultur Gävleborgs DansDialog
Mer information och anmälan hittar du här

Söndag 1 december 10.00–12.00,
Forumsalen/Spegeln, Norra köpmangatan 11, Gävle  

Felix Skalberg

Felix Skalberg har som koreograf skapat verk åt Riksteatern, Spira Kulturhus, Svenska Balettskolan, Region Gävleborg, Balettakademien i Göteborg med flera.
Hans verk har också framförts på bland annat Borås Stadsteater, Gävle Teater, Träteatern och 3 Våningen. Mellan 2023-2024 är han verksam som kommunkoreograf i Marks Kommun med uppdrag från kommunen att skapa möten genom dansen.

Som dansare har Felix Skalberg arbetat i produktioner på bland annat GöteborgsOperan, Spira Kulturhus, 3 Våningen & Piteå Kammaropera. Koreografer han har anlitats av är bland andra Olof Persson, Monica Milocco, Camilla Ekelöf & Teresia Björk. 
2024 blev han tilldelad Göteborgs Stads Kulturstipendium för sitt konstnärliga arbete. 

Workshop

Vi kommer under denna workshop dels fokusera på den tekniska träningen med syftet att underhålla och utmana våra kroppar samt färdigheter. Vi utför detta genom diverse golvövningar, diagonaler och fraser.

Detta arbete kommer vi använda när vi senare fördjupar oss i kompositionsarbete där vi både i grupp och individuellt får leka och arbeta med improvisation och komposition.