A Kassen, EKOT, 2024
A Kassen, EKOT, 2024

A Kassen, Framtidsbygget Hudiksvall

I juni 2024 har konstnärsgruppen A Kassen färdigställt sin gestaltning till den nya Ambulanshallen på Hudiksvalls sjukhus. Skulpturen med titeln ”EKOT”, utgår från själva platsen med sjukhusets allvarliga betydelse och funktionella arkitektur.

På taket av ambulanshallen har två mindre identiska versioner (i skala 1:6 och 1:32) av byggnaden lagts till arkitekturen. En upprepning som påminner om babushka-dockan och skapar en lekfullhet i den annars så logiska och förutsägbara omgivningen. Genom den här placeringen blir skulpturen och arkitekturen en del av varandra och kanske upptäcker du platsen och byggnaden med nya ögon. Verket öppnar också upp för ett poetiskt mellanrum mellan den funktionella ambulanshallen och de funktionslösa men fantasieggande kopiorna i miniatyr på taket.

Om A Kassen  

A Kassen består av Christian Bretton-Meyer, Morten Steen Hebsgaard, Søren Petersen och Tommy Petersen. Genom de senaste 15 åren av samarbete har de utvecklat en konceptuell platsspecifik praktik, med en särskild öppenhet för den komplexitet som knyter an till varje situation i vilka konstverk ingår - socialt, politisk, ekonomiskt, materiellt och rumsligt. A kassen arbetar undersökande med en reflekterad tillgång till konstens produktionsmetoder och deras roll som konstnärer. Tonen i verken är subtil och lekfull, och de använder sig ofta av överraskande element för att skapa en liten förundran, vilket behövs för att starta en rad frågor som kan spegla verkets idé och öppna upp för vardagens poetiska potential.

Konstnärsgruppen har sedan starten 2004 ställt ut på många gallerier och konstmuseum runtomkring i världen och skapat flera permanenta projekt, bland annat utanför Kistefors Museum i Norge och Gymnasieskolan Spyken i Lund, i Sverige.   

Konstnärsgruppens hemsida

Läs mer om Framtidsbygget