Porträttbild på Viveka Sjögren

Viveka Sjögren, Södertull

I december 2023 tilldelades Viveka Sjögren ett konstnärligt curatoriellt arbete, i samband med att BUPs verksamheter under våren 2024 flyttade från Gula villan på Gävle sjukhusområde till Södertulls sjukhusområde.

Under våren 2024 installerades konstkollektionen som illustratören och författaren Viveka Sjögren valt ut till verksamhetens nya lokaler på BUP Behandling Gävle. Kollektionen kretsar kring motiv med djur och människor, både fantasifulla och verkliga. Kärnan i verken är rätten att få vara den man är och att våga bli den man vill vara, trots att det kan vara svårt ibland. Som konstnären själv skriver i den text som tillhör kollektionen:

”Att få vara den du är. Att våga bli den du vill. Att stå på din egen sida, även om saker går fel ibland. Att om saker går fel ibland, ta dig själv i handen och hitta rätt igen.
Att det är okej att pröva dina vingar och din röst. Att det är okej att inte förstå allt, eftersom allt inte går att förstå.”

Sjögrens arbete har utgått från samtal och diskussioner med verksamhetens personal och valt ut ca 60 verk från regionens konstsamling samt några nyinköp. Bland annat har en större målning av konstnären Emelie Farkas, med lokal anknytning, köpts in med titeln ”När de andra sover”.

Om Viveka Sjögren

Viveka Sjögren (f. 1966) bor sedan 1995 i Delsbo i Hälsingland, men kommer ursprungligen från Stockholm. Hon är författare och illustratör, med stort fokus på barn och ungdomar. Sjögren har gett ut en lång rad böcker, till exempel den Augustnominerade ungdomsromanen ”I den tysta minuten mellan” från 2011, bilderboken ”Om du skulle fråga Micha”, som belönades med Elsa Beskow-plaketten 2016 och den allra senaste ”Någons bror” från 2023, en bilderbok som tar sig an vad som händer i och kring barnen som lever i våldets närhet, efter en skjutning i gängkriminalitetens spår.  

Sjögren är certifierad skrivpedagog och har ansvarat för och lett en rad litterära och konstnärliga projekt som exempelvis communitykonstprojektet ”Skuggsång”, ett arbete som kretsade kring frågor som ”Vem är jag?”, ”Vem vill jag vara?” och ”Vem vågar jag vara?”. Projektet mynnade ut i en utställning på Hälsinglands museum där deltagarnas verk visades upp jämte för temat utvald konst, med deltagarnas tolkningar och texter om konstverken. Sjögren har under en lång tid arbetat aktivt inom Sveriges författarförbund, främst med internationella frågor, och har arrangerat projekt och utbildningar i olika former både nationellt och internationellt.

 Konstnärens hemsida