David Svenssons skissförslag till Gävle sjukhus. Visualisering: Studio Max Gerthel.

David Svensson, Framtidsbygget Gävle

Under våren 2024 har David Svensson fått uppdraget att genomföra sitt skissförslag för den konstnärliga miljögestaltningen av den södra fasaden på Hus 60. Här kommer, utöver de sex nya våningsplanen, byggas ett utskjutande trapphus. Fasaden kommer synas från långt håll och kan komma att fungera som ett riktmärke för gående, cyklister och resenärer med bil och buss.

Svenssons skissförslag ”Gavel Å” är en byggnadsintegrerad konstnärlig tegelgestaltning som tar sig an hela fasadens höjd och utbredning. Gestaltningen avbildar olika flöden, förgreningar och sammankopplingar, däribland den karaktäristiska delen av Gavleån som ligger alldeles intill sjukhuset.

Konstverket tar sin utgångpunkt i naturens växtkraft och mångfald med alla de flöden, kopplingar och sammanlänkningar som möjliggör liv. Det handlar om mänskligt liv i form av vårt blodomlopp som förser våra kroppsdelar och inre organ med hormoner, näring och syre, men också om vår natur, växterna, träden och i större skala, åarna och floderna som spelar en betydande roll för allt levande, då de utgör en viktig del i vattnets kretslopp.

David Svensson själv skriver så här om sitt uppdrag:

”Till hus 60 och dess nya fasad har jag strävat efter ett konstverk med ett direkt och öppet tilltal, som är tillgängligt för alla människor, oavsett bakgrund och ålder. Jag vill att gestaltningen ska vara både omsorgsfull, lekfull, poetisk och tydlig, samtidigt som den är komplex, möjliggör fördjupning, väcker nyfikenhet och fascinerar.

Konstverkets tegellinjer utforskar på ett konkret sätt hela fasadens höjd och utbredning. I alla mina konstnärliga gestaltningar arbetar jag med att försöka bidra till platsens innehåll och sammanhang, både med tanken, ögat och kroppen. Konsten har förmågan att tillföra platsen något oväntat, som gör att tanken sätts i rörelse. På så vis ges det offentliga rummet med konst både visuella och existentiella kvalitéer. I alla mina offentliga verk vill jag medverka till att förstärka platsens identitet och attraktivitet. På så vis kan konsten bidra till skapandet av ett hållbart samhälle både miljömässigt, socialt och kulturellt.”

David Svensson. Foto: Anna Nordquist Andersson

Om David Svensson

David Svenssons konstnärskap kretsar kring perception, seende, ljus och relationen till tid och plats, rumslighet, färg och måleriska aspekter. Han har återkommande använt sig av material som bär på en historia. Det kan vara äldre böcker, ljuskronor, speglar, uranglasföremål, lampkupor och projektionsdukar. Gemensamt för föremålen är att de på olika sätt bidrar till konstverkets berättelse. Det kretsar kring minnet, tiden, platsen, livet och existensen och rent metaforiskt visar verken på hur vår tid är sammanlänkad med historien och det som varit, samtidigt som historien och samtiden båda blir del av kommande tid. I hans konstnärskap finns det en önskan om att försöka förvandla tinget till poesi, från materia till tanke.

David Svensson (f. 1973) är bosatt i Malmö och tog sin magisterexamen vid Konsthögskolan i Malmö år 2000. Han har även studerat vid HDK Valand, Göteborg, Statens Kunstakademi, Oslo och Kungl. Konsthögskolan, Stockholm. Han har varit verksam som konstnär i över 20 år, och bland annat ställt ut på Moderna Museet, Malmö Konsthall, Wanås Konst, Artipelag, Kunsthallen Brandts, Odense, Nirox Foundation, Johannesburg och Curitiba Biennalen, Brasilien. Många har även kommit i kontakt med hans över 30 genomförda offentliga konstverk både i Sverige och utomlands, som exempelvis Life Line på Station Odenplan i Stockholm eller Eyelight Lane i centrala Auckland.

Konstnärens hemsida

Bakgrund till projektet

I Gävle planeras betydande moderniseringar av sjukhuset med om- och nybyggnationer som ska säkra en god vård även i framtiden. Bland annat planeras en tillbyggnad av hus 60 med flera våningsplan och en helikopterplatta på taket. Påbyggnaden med sex våningar ger mer yta för öppen vårdverksamhet med goda samband till sjukhusets centrala delar.

Läs mer om Framtidsbygget och ombyggnationen av hus 60