Linda Shamma 1: header
Utdrag ur skissen för Vågornas väv av Shamma, bilden är beskuren.

Linda Shamma, Framtidsbygget Gävle

Konstnären Linda Shamma har under hösten 2024 tilldelats uppdraget att gestalta grönytan vid ingång 6 på Gävle sjukhusområde som en del av Framtidsbygget etapp 1.

Med Vågornas väv vill Shamma lyfta fram livets kretslopp och skapa en konstnärlig plats som både berör och stärker alla som vistas i sjukhusmiljön. Sjukhusets miljö, där människor samlas av många olika anledningar, präglas av en mångfald av känslor. Här möts de som vårdar, de som besöker sina närstående, de som får livsavgörande besked och de som antingen föds eller lämnar livet. Livet självt blir påtagligt i varje ögonblick och genomsyrar platsen.​

Gestaltningen tar form av en snäcka vars spiral symboliserar livets cykler och naturens fraktala geometri, där mönstren speglar både variation och ordning i en större helhet. Snäckans yta är täckt av sedumväxter, vilket skapar en inbjudande miljö för rörelse, vila och reflektion. I verkets centrum finns en blåsfisk i brons—en varm och taktil symbol som påminner om det outtröttliga arbete som genomsyrar platsen.

Under skissarbetet blev Shamma starkt berörd av en dokumentär om blåsfisken, vars hanar skapar intrikata mönster i sanden för att locka en partner. Detta mönster, skapat i livets tjänst, påminner om hur vi alla är en del av ett större system och kretslopp. För att fördjupa sin förståelse för hur naturens mönster påverkar oss, kontaktade hon Caroline Hägerhäll, professor i landskapsarkitektur. Hägerhälls forskning visar att självupprepande mönster, som de vi ser i trädens grenar eller vågorna på havet, har en stimulerande effekt på vår hjärna och främjar återhämtning samt välmående.​

Genom Vågornas väv utforskar Shamma fraktala dimensioner med inspiration från blåsfiskens sandmönster och snäckans spiralform, och skapar en plats för eftertanke och inspiration vid Gävle Sjukhus.

Om Linda Shamma

Linda Shamma (f. 1979) är konstnär, forskare och skribent verksam i Stockholm. Hon har en masterexamen i fri konst med inriktning mot konst i det offentliga rummet från Konstfack, där hon även studerat utbildningsvetenskap. Hennes praktik rör sig i gränslandet mellan konst, vetenskap och samhällsanalys, där hon med konceptuell skärpa och materialmässig variation utforskar komplexa frågor om identitet, tillhörighet och transformation.   

Med utgångspunkt i begreppet hybriditet – kulturellt, biologiskt och metodologiskt – undersöker Shamma hur gränser kan upplösas, överskridas och omförhandlas. Hennes konstnärliga process kännetecknas av en tvärdisciplinär hållning där konstnärlig gestaltning förenas med forskningsbaserade perspektiv. Genom att föra samman olika kunskapsfält söker hon nya sätt att förstå och gestalta människans plats i både sociala och naturliga system.

Parallellt med sin konstnärliga praktik är hon verksam som föreläsare och medverkar regelbundet i tvärvetenskapliga samarbeten, där konsten fungerar som en länk mellan teori och erfarenhet, mellan det individuella och det kollektiva.