michael@michaeltebinka.com
Fotograf: Michael Tebinka

Siren (2021)

Konstnär: Maria Boij
Teknik: Skulptur (keramik)
Placering: Biblioteket, Bollnäs folkhögskola
Fotograf: Michael Tebinka

Om verket

I biblioteket på Bollnäs folkhögskola har elever och personal sedan hösten 2023 kunnat möta Maria Boijs skulptur ”Siren”. Skulpturen har många kännetecken som vid första anblick kan liknas vid en sjöjungfru, såsom den gröna skimrande glasyren, texturen som påminner om fjäll, det långa håret och framför allt posen. Men efter närmare betraktelse är det svårt att missta figurens ben för en fena. Denna oklarhet kan ge uppfattningen om att skulpturen genomgår en slags förvandling från en vattenvarelse till en människa, eller tvärtom.

Boijs konstnärliga arbete kretsar ofta kring teman som förlust och längtan, vilket på olika sätt också är närvarande i ”Siren”. Som väsen inom den antika mytologin betraktades sirener som personifikationer av havet, med en förrädiskt lugn yta som höljde sig över djupens många grund, och som gärna vilseledde sjöfarare med sin charm och fick deras skepp att förlisa. Vilka känslor upplever du att skulpturen uttrycker? Är gestalten glad, ledsen, bekymrad eller hoppfull?

Handgesten kan föra tankarna till att varelsen uppmanar betraktaren till självreflektion eller att varva ner. Båda förslagen kan kännas främmande i dagens stressiga digitala samhälle, där vi sällan tar oss tid att stanna upp och navigera i tillvaron, så vi slipper lida skeppsbrott, gå in i väggen eller gå vilse.

Om konstnären

Maria Boij (f. 1966) bor och verkar i Stockholm. Hon har en master i fri konst inom keramik och glas på Konstfack i Stockholm. Med keramik som material har Boij skapat en säregen värld av figurer, såväl människor som djur och väsen. I hennes skulpturer ryms drömmar och förhoppningar, sökande och frid, rädsla och oro och hela livets skala mellan glädje och sorg.

Läs mer på konsnärens Instagram

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90