Swamp Angel (2017)

Konstnär: Anna Nordström
Teknik: Paljettbroderi
Placering: Regionkontoret, Gävle – tillfällig placering

Anna Nordströms verk Swamp Angel är ett handsytt konstverk som skapats under flera års tid. Paljett för paljett har verket vuxit fram från den lilla gravkistan i mitten, och varje detalj har noggrant utformats för att fånga ljuset på olika sätt beroende på var vi ser det.

När vi ser närmare på detaljerna framträder flera olika bilder. Maskar som krälar, snäckskal som skimrar och sjöjungfrur som vänder sina ansikten mot oss med försiktiga leenden. Ett par broderade handskar är kastade till marken, och trots att de saknar händer verkar de ändå klamra sig fast vid jorden, som i ett försök att få grepp om något, kanske vadsomhelst, som inte upplevs som lika flyktigt och förgängligt som vår samtid.

Kontrasten mellan det långsamma och mödosamma handarbetet och den livliga, ibland hektiska känslan i verket är påtaglig. Verket speglar en modern tid där många av oss ständigt jagar framgång och självförverkligande, men samtidigt undrar: vad är egentligen framgång?

Genom detta konstverk får vi chansen att reflektera över vår egen tid och ideal. De symboler och bilder som Nordström broderat in ställer frågor om våra liv, om våra värderingar och vad vi egentligen jagar efter.

Om konstnären

Anna Nordström (f. 1984, Gävle) är verksam som textilkonstnär. Hon arbetar med ett brett spektrum av tekniker, med fokus på patchwork, quiltning och broderi. Hon har en MFA i textil konst från Konstfack i Stockholm, efter tidigare studier vid den förberedande utbildningen Gävle Konstskola samt studier vid MICA, Baltimore. Genom sina konstnärliga verk utforskar hon teman som arbete, femininitet, ideal och önskvärdhet.