Turner’s Alley (2021)

Konstnär: Tommy Hilding
Teknik: Måleri (olja)
Placering: Väntrum, Modulerna, Gävle sjukhus

Om verket

Målningen ”Turner’s Alley” är i grunden en gatubild från Älvsjö centrum. Den gråa ofärdiga byggnaden till höger i bild och det fällda trädet i bakgrunden är inslag många känner igen. Det kan föra tankarna till alla dessa områden som är under uppbyggnad och där naturen ständigt får göra plats åt nya bostäder och annan infrastruktur. Det rödtonade landskapet i bakgrunden kan upplevas som nutida, men är i detta fall hämtat från en akvarell av den engelska landskapsmålaren J.M.W. Turner (1755-1851). Är det naturens beständighet, till skillnad från människans och samhällets föränderlighet som Tommy Hilding vill påvisa genom att kombinera de två motiven?

”Turner’s Alley” är ett bra exempel på Hildings konstnärskap, då han ständigt inspireras både av sin närmiljö i Älvsjö, söder om Stockholm, och romantikens landskapsmåleri från 1800-talet. Den urbana miljön i hans målningar skildrar platser konstnären ser nästan dagligen, det är säkert många som lägger märke till dessa platser, men Hilding får oss att verkligen stanna upp och se dem. Naturen i bakgrunden hämtar han från kända historiska landskapsmålningar. Hilding fogar samman de äldre landskapsmiljöerna i nutida miljöer, vilket skapar en intressant kollision av tid, plats och måleriskt uttryck. De är dessa konstraster som gör Hildings målningar så spännande.

I Hildings konstnärskap går det att tolka en viss kritik mot människans påverkan på miljön och målningarna kan uppfattas som ett inlägg i nutidens diskussion om klimatförändringarna. Genom verken kan vi också få en förståelse för hur äldre måleri fortfarande har en giltighet för oss idag, bland annat för att påvisa de stora förändringarna som skett i landskapet från 1800-talet och fram till idag.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstsamlingsverksamhet.

Om konstnären

Tommy Hilding (f. 1954) bor och verkar i Stockholm.

Läs mer om konstnären