Mirja och pojken i det rosa huset - Matilda Ruta

Bilderboksillustration
Slutbilden i boken har fått en central placering på Familjecentralen i Bergsjö.

Bok: Mirja och pojken i det rosa huset, 2013, Rabén&Sjögren
Placering: Bergsjö Familjecentral, Nordanstig

Mirja och pojken i det rosa huset är en berättelse skriven av Sofia Nordin och bildberättad av Matilda Ruta. Den handlar om att hitta en vän. En flicka försätts i en situation, som hon förväntar sig ska vara trist, det vill säga i huset på landet med föräldrarna och morföräldrarna. Landet visar sig dock bli långt ifrån tråkigt. I grannhuset har nämligen en pojke flyttat in. Trots att det tar ända fram till sista sidan innan de möts pågår ett spännande utbyte av kodade meddelanden, gåvor i form av choklad i blanka papper och andra typer av hälsningar mellan de två femåringarna. De lär på detta vis känna varandra så att när de väl ses är det bara att börja leka direkt.

Bilderboksillustrationer
Den främsta målgruppen på Familjecentralen i Bergsjö är barn 0-5 år och bilderna har därför hängts lågt för att barnen själva ska kunna gå fram och titta.

Matilda Ruta tecknade bilderna för hand och scannade sedan in dem i datorn och skapade digitala kollage som sedan printats ut i en upplaga på fem. Tolv av bilderna ägs nu av Region Gävleborg tillsammans med den tryckta boken. I tidigare arbeten har hon visat ett djupt intresse för vårt kulturella arv av sagor då hon utmanat idén om hjälten och jungfrun i till exempel serieromanen Tummelisa eller den andra vildmarken. Matilda Ruta har i Mirja och pojken i det rosa huset skapat en bildvärld som har ett tydligt arv från Ingrid Vang Nymans sätt att arbeta med markerade konturer, klara färgfält och lekfulla perspektiv och Gunilla Bergströms kollage med inklippta foton. Men Rutas motiv är tematiskt sprungna ur hennes egen samtid vilket syns i bilder som den med mormor som köpt kanelsnäckor på mataffären istället för att baka egna. På så sätt utmanar hon också etablerade sagofigursroller tyngda av föreställningar om genus och förpaketerade egenskaper.

Matilda Rutas bilder är i sig så narrativa att texten helt uteslöts i samband med inköpet till konstsamlingen. De har ramats in enhetligt för placering på Bergsjö nya Familjecentral i samband med invigningen hösten 2013.

Matilda Ruta är född och uppvuxen i Stockholm och har en examen från Konstfack i Grafisk design och illustration. Läs mer här matildaruta.se.