Lena Jonsson & Johanna Juhola

Denna duo är en förhållandevis ny konstellation med en finsk dragspelare och en svensk violinist som båda agerar och verkar i nutiden och i den musik som är nu. De blandar traditionell folkmusik med egna kompositioner och improvisation för att skapa en fräsch och luftig mix. Båda två har internationella karriärer som solister och kompositörer.

Johanna Juhola har hyllats som en odisciplinerad innovatör inom tangogenren, en världsmusikikon och en stor reformist inom dragspelsmusikens område. Johannas mycket originella produktion och samarbete med toppnamn från den klassiska, jazzen och till och med elektroniska musikscenen samt med samtida dans- och cirkusartister har beseglat hennes rykte som en banbrytande och genreöverskridande visionär. Johanna har skapat sin egen musikstil kallad fantasy tango och 2022 vann hon Nordic Composers Award – NPU-priset för sitt arbete som kompositör.

Lena Jonssons förmåga att orädd balansera traditionell svensk folkmusik med nyskapande konstnärliga uttryck, gnistrande livsglädje och en rockstjärnas karisma har gjort henne till en av Sveriges mest visionära och spännande musiker. Hon har skapat en unik stil inspirerad av traditionell svensk musik såväl som rock, pop och amerikansk old-time och bluegrass. Hon har belönats med en Grammis och Manifestpriset.

Medverkande

Lena Jonsson fiol
Johanna Juhola dragspel

Konserter

Fredag 22 november kl 19.00, Röda kvarn, Ljusdal
Entré: Entré ordinarie: 190 kr, medlemmar: 160 kr, barn under 15 år: 10 kr
Arrangör: Röda Kvarn Kultur

Lördag 23 november kl 19.00, Backa Bygdegård
Entré: 180 kr
Arrangör: Forsa kulturgrupp

Lördag 24 november kl 16.00, Långheds Bygdegård, Alfta
Entré: 250 kr
Arrangör: Långheds bygdegårdsförening