Snickar Erik Olsson 200 år – ett spelmansjubileum

Ulf Störling fiol – Staffan Jonsson fiol

Snickar Erik Olsson, Snickar Erske, (1824 – 1905) från Ämnebo i Edsbyn var en spelman utöver det vanliga. Han var bonde, verksam som auktionist och fjärdingsman och på äldre dagar en hängiven tågentusiast. Till skillnad från de mer legendomsusade spelmännen som Hultkläppen och Vingel Anders så var Snickar Erske inte känd för ett bohemiskt leverne, han sägs till exempel ha väntat med spriten till långt efter sitt giftermål och var hemmet i Ovanåker trogen hela sitt liv.

Erske var en av sin tids skickligaste fiolspelmän och är en av de äldsta spelmännen som vi har låtar efter, och vilken skatt han har efterlämnat! Hela sextiofem låtar upptecknades efter honom år 1899 av Einar Övergaard, låtar i en mångfald tonarter som alltsomoftast har intrikata melodier med lägesspel och mycket varierade stråk.

För att klara av uppdraget som dansspelman skulle man i Alfta/Ovanåker behärska tre slags polskor, och i Erskers repertoar finner vi dessa: kringellåtar i både bländande dur och kärv moll, somliga med anknytning till 1700talets populärmusik, medryckande slängpolskor som för tankarna till 1800talets järnvägsbygge och därtill sprittande jämtpolskor som kom till bygden med ’surjämtar’ som försålde sina varor på Knåda marknad. Snickar Erskers egna kompositioner hör till de allra finaste hälsingelåtarna och bland hans elever räknas rikskände Jon Erik Öst som den mest framstående.

Medverkande:

Ulf Störling fiol

Staffan Jonsson fiol

Konsert

Torsdag 19 sep kl 19.00, Stallet, Stenegård, Järvsö

Entré: 150 kr, ungdom upp till 20 år gratis