Bättre rehabilitering med ny cancerskola

Allt fler människor får en cancerdiagnos samtidigt som cancerrehabiliteringen behöver förbättras och bli mera jämlik enligt en rapport från Socialstyrelsen. I höst startar Region Gävleborg en cancerskola för både cancerpatienter och deras närstående.

– Vi vill ge deltagarna verktyg och insikt om att det går att lindra besvär och behålla rörelseförmåga och funktioner. Vi vill också ge dem kraft och energi att hantera den livssituation som de befinner sig i, säger onkologisjuksköterskan Anna-Carin Öberg som är projektledare för cancerskolan.

Anna-Carin Öberg är projektledare för cancerskolan som startar i höst.

Ska kunna påverka sitt liv

Det kan vara mycket omvälvande att få en cancerdiagnos, både för patienten och närstående. En cancerbehandling är också utmanande med många biverkningar. Samtidigt kan drabbade oroa sig för ekonomin eller brottas med existentiella frågor. Cancerrehabilitering är därför en viktig del av cancerbehandlingen. 

– När en person drabbas av cancer så drabbas hela familjen och de personer som står patienten nära. Därför tar cancerskolan upp hur det är att få cancer ur flera olika perspektiv som det fysiska, psykiska, sociala och existentiella, säger Anna-Carin Öberg och fortsätter:

– De som får en cancerdiagnos behöver rehabiliteringsinsatser. Det kan vara information om sjukdomen, behandlingen och om biverkningar bland annat. De behöver också få veta vad de själva kan göra för att lindra besvären. 

Patienter vill ha cancerrehabilitering

I en nyligen publicerad rapport från Regionalt cancercentrum framgår att både patienter och närstående vill ha bättre och mer information om cancersjukdom och cancerrehabilitering. I juni i år kom Socialstyrelsen med en rapport där regionernas cancerrehabilitering kartlagts. I rapporten Fortsatt utveckling av cancerrehabiliteringen (pdf) konstateras att tillgången till cancerrehabilitering behöver utvecklas och bli mer jämlik. Samtidigt behöver det bli tydligare vad cancerrehabilitering innebär och regionerna behöver bli bättre på att erbjuda cancerrehabilitering. 

– Patienter frågar oss vårdpersonal vad de själva kan göra för att påverka sin situation. Därför är det viktigt att vi som vårdpersonal gör rehabiliteringsplaner tillsammans med patienterna, säger Anna-Carin Öberg som även är samordnare för cancerrehabilitering på onkologen. 

Cancersjukdomar ökar

Cancer är en av de vanligaste folksjukdomarna och allt fler får en cancerdiagnos. Det gör att behovet av cancerrehabilitering ökar. Enligt Socialstyrelsen fanns det 600 000 personer i Sverige som hade eller hade haft cancer 2023. 

Höstens cancerskola finansieras med statliga pengar som regeringen gett för att förbättra och utveckla landets cancervård. Cancerskolan pågår vid sex tillfällen, från september till november. Föreläsningarna hålls på Gävle sjukhus men deltagarna kommer att kunna se dem via länk hemifrån, eller på plats på sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall. 

– Det finns liknande utbildningar i andra diagnoser inom Region Gävleborg och nu är det cancerns tur, säger Anna-Carin Öberg på onkologen. 

Mer information finns på: Cancerskola för patienter och närstående – 1177