Bedömningsbil förbättrar ambulansens förmåga att möta patienters behov
I april börjar en ny så kallad bedömningsbil rulla i Gävle. Den är ett komplement till den vanliga ambulansen och ska hantera larm som inte är akuta.

Syftet är att omfördela resurser så att de med mindre akuta besvär får rätt hjälp – i rätt tid och på rätt plats. På så sätt kan akutambulanserna prioritera de som behöver akut sjukvård.
– Alla ska få vård utifrån sitt behov. Om någon ringer 112 men bedöms vara i ett tillstånd som inte är akut, kan bedömningsbilen komma i stället för en vanlig ambulans, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.
Så fungerar bedömningsbilen
Bedömningsbilen ser ut som en vanlig ambulans men är märkt med texten ”Bedömningsbil”. Den transporterar inte patienter utan gör en första medicinsk bedömning på plats.
Utifrån den bedömningen hänvisas patienten vidare – till exempel till hälsocentralen, familjeläkarjouren eller akuten. Om det visar sig att behovet är av akutvård på sjukhuset, tillkallas en vanlig ambulans.
Samma höga patientsäkerhet
Bedömningsbilen riktar sig till en patientgrupp som redan finns inom ambulanssjukvården. Skillnaden är att dessa patienter nu kan få hjälp snabbare, samtidigt som akutambulanser frigörs.
– Du som patient ska känna dig trygg. Kvaliteten och säkerheten är densamma – oavsett om det är en bedömningsbil eller ambulans som kommer, säger Henrik Olofsson (SVG), ordförande hälsovalsutskottet.
Ensamarbete med trygghet i fokus
En skillnad är att bedömningsbilen bemannas av en ensam medarbetare. Det handlar om erfarna sjuksköterskor som själva valt att prova på arbetet i bedömningsbilen.
En riskanalys har genomförts, bland annat med fokus på ensamarbete.
– Bedömningsbilen bemannas av kollegor med stor kompetens. Vi har ett nära samarbete med SOS Alarm, vilket är avgörande för att undvika riskfyllda situationer. Tryggheten för både patienter och medarbetare är i fokus, säger Sara Hassanzadeh, vårdenhetschef på ambulansen i Gävle och Ockelbo.