Hälsocentralen i Delsbo: Familjärt och utmaning på samma gång

I Delsbo ligger hälsocentralen mitt i samhället och i samma byggnad som apoteket och folktandvården. Stämningen på hälsocentralen känns familjär. Samtidigt kan det vara en utmaning att utveckla primärvården på landsbygden.

Ann-Britt Westlund som varit chef på Delsbo-Friggesund Din hälsocentral i femton år berättar om den lilla hälsocentralens styrkor och utmaningar. Här arbetar cirka 30 personer och stämningen beskrivs som både familjär och trivsam. Den stora utmaningen är att rekrytera nya medarbetare när hyrkostnaderna behöver minska.

– Vi ser varandra och har en hög tillgänglighet för våra invånare, säger Ann-Britt. Vi har inte fasta läkare fullt ut och det är en utmaning att rekrytera till exempel rehabpersonal. Positivt är dock att en av läkarna, en allmänspecialist, som varit hyrkonsult här i flera år nu har valt att ta en fast anställning. En annan läkare har dessutom valt att göra sin specialisttjänstgöring i allmänmedicin här.

– Det är vi mycket glada för, det ger framtidstro, konstaterar Stina Jansson, biträdande vårdenhetschef. Dessutom har vi har många pensionärer som kommer in och jobbar extra.


Undersköterskan Ella-Karin Sjögren med Ann-Britt Westlund, Johan Sörensson och Göran Angergård.

Omställning mot god och nära vård

På Delsbo-Friggesund Din hälsocentral likväl som på fler ställen i länet arbetar man med den nationella omställningen mot det som kallas en god och nära vård. 

– Här på landsbygden blir det extra viktigt att öka tillgängligheten och flytta ut vården närmare patienterna när invånarna kan ha långt till både närmaste hälsocentral och sjukhus. Där har hemsjukvården en central funktion, förklarar Ann-Britt Westlund. Hemsjukvården är en samverkan mellan kommunens sjuksköterskor och Region Gävleborgs läkare. Den är mycket viktig och den behöver utvecklas framöver för att möta patientens behov av sjukvård i hemmet.

Dialog om utveckling inom primärvården

Just idag har ett tjugotal medarbetare samlats i ett konferensrum för att ta en fika med regiondirektör Göran Angergård och stabsdirektör Johan Sörensson som är på besök. Det är många som vill passa på att ställa frågor samtidigt som det är viktigt för koncernledningen att fånga in synpunkter.

Frågorna som ställs runt fikabordet handlar om allt från medicinska prioriteringar, restnoterade läkemedel, digitala vårdkontakter, till kommunal samverkan och hälsovalshandboken. Dialogen kan sammanfattas handla om hur primärvården kan utvecklas.

– Det är roligt att få träffa medarbetarna här i Delsbo. Det finns självklart många frågor om hur primärvården ska utvecklas och hur vi ska klara av att möta de utmaningar som finns med att räcka till för våra invånare, avslutar Johan Sörensson.


Samling runt fikabordet.