Inhyrningen minskade med 230 miljoner

Under 2024 har hälso- och sjukvården arbetat intensivt för att minska beroendet av hyrkonsulter, framförallt allmänsjuksköterskor. Resultatet visar nu att arbetet varit framgångsrikt på så sätt att kostnaden för inhyrningen har minskat med 230 miljoner kronor.

– Att minska beroendet av inhyrd sjukvårdspersonal är en viktig åtgärd för att säkerställa en kostnadseffektiv, trygg och långsiktigt hållbar sjukvård. Genom att istället satsa på fast personal kan vi skapa bättre kontinuitet för patienterna, en mer stabil arbetsmiljö och bättre ekonomi inom vården, säger Lena Emanuelsson (SD), ordförande i personalutskottet.

Region Gävleborgs arbete för att minska inhyrningen av hyrkonsulter har lett till att kostnaden för inhyrd personal har minskat med 230 miljoner kronor under året. Det motsvarar en minskning med en tredjedel av hyrkostnaden, 34 procent.

Infografik
Minskning av inhyrda timmar. Jämförelse kvartal 4 2023 med kvartal 4 2024.

Region Gävleborg är en av regionerna i landet som legat högst när det gäller inhyrd personal. Trots att resultatet för 2024 visar att arbetet varit framgångsrikt, återstår en bit kvar till målet på 2 procent. Resultatet efter året visar att hyrkostnaden uppgår till 8,6 procent av den totala personalkostnaden i hälso- och sjukvården.

Infografik.
Illustrationen visar minskningen av hyrkostnad av totala personalkostnaden i hälso- och sjukvården, alla yrkeskategorier. Målet är 2 procent 251231.

– Trots den stora minskningen av inhyrda sjuksköterskor och många goda exempel på framgångsrik utfasning, når vi inte delmålet. Vi gjorde ett medvetet val under halk- och virussäsongen när vi bemannade upp för att öppna fler vårdplatser, säkerställa en god och säker vård för våra patienter och en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Susanna Björklund.

Målmedvetet arbete för att nå målet

Genom stor delaktighet och engagemang från medarbetare och chefer har man tillsammans tagit initiativ till att arbeta med nya arbetssätt i verksamheterna. Under året har vi sett många goda exempel från verksamheter som utvecklat nya sätt att arbeta och samtidigt förbättrat både arbetsmiljö och den vård våra patienter möter.

Några av aktiviteterna under året:

  • kortare avtalsperioder för all hyrpersonal, max fem veckor
  • kortare arbetspass för hyrkonsulter
  • kontinuitetstillägg
  • välkomstbonus
  • taskshifting mellan yrkesgrupper
  • uppstartande av bemanningspool för sjuksköterskor

– Vi vill ha en verksamhet där vi satsar på våra egna medarbetare istället för att lägga pengarna på hyrkonsulter. På vissa håll har vi klarat omställningen, på andra har vi större utmaningar. Det här är ett arbete vi behöver hålla i under lång tid, men vi ser redan nu många positiva effekter. Nu gäller det att fortsätta tillsammans för att nå hela vägen, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.