Isaqs jobb sker lite i det dolda men påverkar många

BIM-samordnaren Isaq Ghasemi brinner för att skapa bestående och långsiktiga värden för invånarna. – Vi på fastighet gör ett stort jobb, men som inte alltid syns så mycket utåt, säger Isaq Ghasemi.

Ambassadör Gävleborgskraften
Isaq Ghasemi
BIM-samordnare

De allra flesta medarbetare och invånare påverkas av det Isaq och hans kollegor på fastighetsavdelningen gör. Resultatet av deras arbete består för generationer framåt. Ändå sker det lite i det tysta.

– Jag jobbar som BIM-samordnare. BIM står för byggnads- och informationsmodulering. Jag samordnar information och data kopplat till byggnader under hela deras livscykel, berättar Isaq.

Vårt arbete påverkar hela Region Gävleborg

Jobbet handlar till stor del om digitalisering och att granska handlingar, ritningar, kravdokument och modeller. Det handlar om att enkelt kunna hitta information som vad det är för fabrikat på ett objekt, när det behöver besiktigas och när det måste bytas ut. Underlaget används främst av olika driftsfunktioner, exempelvis fastighetsförvaltare, driftledare och byggprojektledare, men det berör många fler, både medarbetare och invånare.

– Vårt arbete påverkar hela Region Gävleborg, konstaterar Isaq.

Ett långsiktigt arbete

Just att arbeta med helheten och ha ett långsiktigt perspektiv är något Isaq upplever som både meningsfullt och inspirerande. Han tycker det är roligt att se digitaliseringen växa fram.

– Ja absolut! Jag brinner för det och tänker att Region Gävleborg är en offentlig verksamhet. Vi finansieras av skattemedel och det är jätteviktigt att skapa värde för de pengarna. Och det värdet måste föras över till kommande generationer. Det arbete som vi gör nu kommer man se efter några år hur det har utvecklats. Då kan man skörda frukten av det arbete vi gör nu.

Att se livscykeln och lyfta blicken

En av utmaningarna i Isaqs jobb är att bidra till att lyfta blicken när det dagliga arbetet tar mycket av medarbetarnas uppmärksamhet.

– Då finns vi där, och säger att det är livscykelperspektivet som är det viktiga. Det är väldigt utmanande: dels för kommunikationen och dels för att vi har olika perspektiv och därmed olika syften. Då kan det kännas lite utmanande att skapa värden som man inte ser nyttan av här och nu utan kanske först om 10–15 år.

När känner du störst glädje i jobbet?

– Efter ett lyckat uppdrag: när jag blivit klar med ett uppdrag och ser att det gått perfekt och jag har kunnat framföra våra riktlinjer och krav. Det har mycket att göra med kommunikation. Jag är lite nördig i den biten och när jag ser att mitt arbete ger resultat blir jag såklart glad.

Vad ger dig kraft på jobbet?

– Det är nog mina kollegor, skulle jag säga. Vi har alla väldigt mycket att göra, det känns som att arbetet aldrig tar slut, men när det känns så kan man vända sig till sina kollegor. Vi är ett gäng som är väldigt glada och försöker peppa varandra. Jag kan alltid vända mig till mina kollegor och få mer energi