Så byggs en kultur för arbetsglädje och resultat
I höstas fick en kollega miljöpriset Fröhuset och en annan fick läkarhandledarpriset på öron, näs och hals i Hudiksvall, ÖNH. Samtidigt pågår flera utvecklingsprojekt som ska förbättra upplevelsen för barn och vuxna patienter med särskilda behov som kommer till verksamheten. Hur har de lyckats skapa en kultur som ger både arbetsglädje och resultat?
– En av framgångsfaktorerna är att alla är måna om varandra och vårt goda rykte, säger Malin Holmberg, vårdenhetschef i verksamheten. Alla har hög kompetens. Undersköterskor jobbar nära läkare, de litar på varandra och kan ta emot förslag.

Hon säger att ÖNH har ett gott rykte gentemot kollegor i andra verksamheter och bland dem som gör praktik till exempel.
Helena Norman är undersköterska på mottagningen och är inne på samma spår.
– Vi tar hand om varandra. Vi är olika personer i vår arbetsgrupp men vi ser värdet i olikheterna. Vi är bra på olika saker men vi jobbar mot samma mål, att våra patienter ska få en god och nära vård av hög kvalitet.

Engagemang och konkreta bevis ger resultat
I höstas fick kollegan Frida Ridderstedt ta emot det interna miljöpriset Fröhuset för ÖNH-mottagningen i Hudiksvalls räkning. De fick priset för arbetet med att minska materialanvändningen, skapa miljömässiga och ekonomiska vinster och förbättrad krisberedskap.
Vårdenhetschefen Malin Holmberg tycker att miljöarbetet har blivit en naturlig del av verksamheten. Förbättrade rutiner har inte bara sparat resurser utan också skapat en bättre arbetsmiljö.
Helena Norman, som är mycket i det avancerade behandlingsrummet där de gjorde förbättringarna som de fick miljöpriset för, håller med och lägger till:
– Nu blev det tydligt vad insatsen för miljön betyder konkret och att min insats påverkar. Allt material som jag tidigare skulle ha packat upp och efteråt fått kassera trots att det var oanvänt, la jag istället i en hög bredvid. Det blev jättetydligt hur mycket det sparade och jag tänkte: ”Det här har vi sparat på en dag, tänk vad vi kan spara på ett helt år!”.
Genom arbetet med miljöutvecklingen kunde de också visa att de sparade pengar när de ändrade sina beteenden och sitt arbetssätt.
Förutom miljöpriset har verksamheten också fått ett större erkännande när Katarina Stenström belönades för sin pedagogiska insats som läkarhandledare, även det i höstas.
– Båda utmärkelserna är kvitton på att arbetsplatsen präglas av hög kompetens och engagemang, säger Malin Holmberg.
Utöver detta pågår ett arbete för att underlätta för barn och vuxna patienter som har behov av att känna till lokaler och undersökningar i förväg för att känna sig trygga, innan de ska komma på besök.
Ett ledarskap som bygger tillit och samarbete
För Malin Holmberg handlar ledarskap om att vara en del av teamet och hon tänker alltid ”vi” och inte ”jag”. Trots att hon ibland måste fatta beslut som chef, strävar hon efter att skapa en miljö där medarbetarna känner att deras röster räknas och att alla bidrar lika mycket. Att ställa frågor och visa öppenhet är centralt för henne.
– Den inställningen har stärkt tilliten och skapat ett klimat där medarbetarna känner sig trygga att bidra med sina idéer. Det är en av de främsta anledningarna till att verksamheten fått så positiv feedback både internt och externt, tror Malin.
Helena Norman bekräftar känslan av att hon som medarbetare känner att hon blir tagen på allvar när hon föreslår något:
– Vi tar upp förslag och pratar om ”Vad har vi för möjligheter?”. Det blir aldrig blank nej. Det känns som om det inte spelar någon roll vilken färg jag har på namnskylten, har man ett förslag på en förbättring känns det som att man blir tagen på allvar. Och kan man inte genomföra förslaget så får man en bra förklaring.
Utsikter för framtiden
Framöver ser Malin Holmberg möjligheter att fortsätta utveckla verksamheten, trots de utmaningar som finns: behovet av inhyrd personal och implementeringen av det nya journalsystemet Cosmic. Hon betonar vikten av att involvera personalen i förändringsprocesser och att hela tiden arbeta tillsammans för att nå nya mål.
Helena Norman minns hur det var att komma till ÖNH när hon började för fyra år sedan:
– Jag reagerade när kollegor sa: ”Är det något vi gör som du tycker att vi kan göra annorlunda?” eller ”Vad smart, det provar vi.” när jag kom med förslag. Det känns inte som att vi är rädda för att prova nya saker.