Region Gävleborg och Agenda 2030
FN:s Agenda 2030 och de 17 globala målen handlar om att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt att säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Målen är framtagna för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle med utgångspunkt i social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Inget mål kan nås på bekostnad av ett annat och bidrag till ett av målen har även effekter på andra mål.
Region Gävleborg har beslutat om en hållbarhetsstrategi som ska beskriva och stärka organisationens arbete för hållbar utveckling och vårt bidrag i omställningen till ett hållbart samhälle. Den ska fungera vägledande för verksamheterna, så att fastställda mål uppfylls med utgångspunkt i miljö, människa och ekonomi. Region Gävleborgs vision och värdegrund är utgångspunkter för hållbarhetsstrategin.
Den regionala utvecklingsstrategin, som Region Gävleborg beslutade 2021, beskriver hur olika aktörer i länet ska samverka kring en önskvärd framtid, medan hållbarhetsstrategin fokuserar på det som Region Gävleborg har rådighet över själv. På det sättet kompletterar strategierna varandra.
Ett sätt att fånga helheten i Region Gävleborgs hållbarhetsarbete är en årlig hållbarhetsredovisning som är upprättad enligt GRI-standard. Mer information kring hur Hållbarhetsredovisningen är uppbyggd finns i bilagorna.
Så bidrar Region Gävleborg till Agenda 2030
Under 2020 identifierade Region Gävleborg de 10 globala mål som är mest relevanta och till vilka Region Gävleborg bidrar mest. Det är inom dessa mål det finns utmaningar, men även möjligheter att påverka.
Mål nummer 3: God hälsa och välbefinnande
Folkhälsa, Folkhögskolor, Hälso- och sjukvården, Region Gävleborg som arbetsgivare. God och nära vård, hälsofrämjande insatser i länet och till medarbetare, hållbart yrkesliv, giftfritt.
Mål nummer 4: God utbildning för alla
Folkhögskolor, Region Gävleborg som arbetsgivare, Regional utveckling. Folkbildning, kompetensutveckling av medarbetare, utbildningsinsatser, kompetensförsörjning, förändra utbildningsmönster.
Mål nummer 5: Jämställdhet
Hela Region Gävleborg. Likabehandling, icke-diskriminering, inkluderande, deltagande, tillgänglighet, jämställdhet, kundbemötande, löner, heltid som norm.
Mål nummer 7: Hållbar energi för alla
Kollektivtrafik, Fastighet & byggnationer, Regional utveckling. Energieffektivitet i hela verksamheten, fossilfritt, hållbara lokaler, Framtidsbygget.
Mål nummer 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Hela Region Gävleborg. Goda arbetsvillkor för medarbetare, regional utveckling, hållbart yrkesliv, konkurrenskraftigt näringsliv, kravställning vid inköp, kollektivavtal.
Mål nummer 10: Minskad ojämlikhet
Hela Region Gävleborg. Likabehandling, icke-diskriminering, inkluderande, deltagande, tillgänglighet, jämlikhet, delaktighet, trygghet, kundbemötande, HBTQ-certifiering, kommunikation, mångfald.
Mål nummer 11: Hållbara städer och samhällen
Kollektivtrafik, Regional utveckling, Kultur. Fysisk och digital tillgänglighet, tillgängligt och hållbart transportsystem, snabb och robust digital infrastruktur, fossilfrihet, bevarande av kulturarv.
Mål nummer 12: Hållbar konsumtion och produktion
Hela Region Gävleborg. Inköp och upphandling, cirkulär ekonomi, förbrukning av material och produkter, avfallshantering, resurseffektivitet, livsmedel.
Mål nummer 13: Bekämpa klimatförändringarna
Hela Region Gävleborg. Arbeta klimatsmart, inköp och upphandling, resor och transporter, cirkulär ekonomi, klimatneutralitet, hållbar omställning, placeringar av kapital.
Mål nummer 16: Fredliga och inkluderande samhällen
Hela Region Gävleborg. Antikorruption, rättssäkerhet demokratisk organisation, transparens, samverkan, inkludering, delaktighet, motverka utanförskap, öka valdeltagandet, placeringar av kapital.
Mer i rapporten
Läs mer om hur Region Gävleborg bidrar till Agenda 2030 på sidan 27 och framåt.