Trygg och säker vård
En trygg och säker vård kräver en resurseffektiv organisation. Fokus på förbättring av tillgänglighet och fortsatt utveckling leder till en vård av god kvalitet för medborgarna.
Region Gävleborg genomför ett antal omfattande förändringsarbeten som i grunden förändrar, och förbättrar, förutsättningarna för såväl organiseringen av hälso- och sjukvården som att kunna erbjuda medborgarna en god hälso- och sjukvård.
Varje individ uppmuntras att vara mer delaktig i sin hälsa. Arbetet med de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet har bidragit till att kunskapsstödsarbetet har fått ett bredare perspektiv och varit en utgångspunkt för lokal dialog kring jämlika förutsättningar att bedriva hälso- och sjukvård bland annat i relation till omställningen mot en God och nära vård.
En trygg och säker vård kännetecknas även av ett aktivt arbete med att identifiera och minimera risker och skador. Att såväl organisationen, medarbetare och patienterna har möjligheten att lära av både negativa och positiva händelser skapar det förebyggande arbete som krävs för att vårdskador inte ska inträffa. Målet följs upp i delområdena tillgänglighet, patientnöjdhet och kvalitet.
Tillgänglighet
Andelen patienter som har fått medicinsk bedömning inom 3 dagar av legitimerad personal inom offentlig primärvård är 88 procent, vilket är lägre än målvärdet för helåret men något mer än föregående år. De andra indikatorerna avseende tillgänglighet överträffar målvärdet. 78,2 procent har väntat 90 dagar eller kortare till ett första besök inom specialiserad vård. 77,2 procent har efter beslut om behandling väntat 90 dagar eller kortare innan man fått operation eller annan åtgärd. Andelen genomförda förösta besök, utredning och behandling inom 30 dagar inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för 2023 är 89,9 procent.
Patientnöjdhet
Inom målområde patientnöjdhet är samtliga indikatorer hämtade från Nationell patientenkät (NPE) vilket är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser. Nationellt gemensamma undersökningar genomförs vartannat år inom primärvård, somatisk öppen- och slutenvård, akutmottagningar samt psykiatrisk öppen- och slutenvård. Resultaten för patienters helhetsintryck i Primärvården väntas komma först under hösten. Andelen patienter som har ett gott helhetsintryck av den specialiserade somatiska öppenvården är 89,5 procent för 2023 vilket är under målvärdet och lägre än föregående mätning. För den slutna vården är andelen 88,4 procent. Inte heller där nås målvärdet
Kvalitet
Antalet oplanerade återinskrivningar för 2023 är 5 612 vilket är högre än föregående år och högre än målvärdet. Andelen patienter med vårdrelaterade infektioner ligger på 10,2 procent vilket är högre än målvärdet och andelen har ökat i jämförelse med tidigare år.
Påbörjad avvikelsehantering inom 7 dagar är 80,3 procent vilket är strax under målvärdet för helåret 2023 som är 82,0 procent. HSE är för 2023 73 vilket är lägre än målvärdet på 80.
Överbeläggningen inom psykiatrisk slutenvård ligger på 0,5 procent vilket är under målvärdet 1,45 procent och är en förbättring mot föregående år.
Mer i rapporten
Läs mer om uppföljning av budgetindikatorer från sida 14 och framåt.