Månadens fotografi, december 2018: Julpyntad jubilar - Bollnäs sjukhus 95 år

För nästan precis 95 år sedan, den 17 december 1923, invigdes det nya, ståtliga lasarettet i Bollnäs. Då hade man redan under många år diskuterat och arbetat för att, jämte Söderhamns lasarett, få till stånd ytterligare ett sjukhus i södra Hälsingland.

I landstinget fördes frågan fram officiellt år 1910 i och med en motion av landstingsmannen Mårten Olsson i Edsbyn. Han yrkade på att landstinget skulle utse en kommitté som till 1911 års landsting skulle inkomma med kostnadsberäkning och förslag till ett nytt lasarett i Bollnäs. 1911 lades förslaget fram och man föreslog landstinget att bygga ett lasarett med plats för 80 sängar.

Landstinget återförvisade dock förslaget men när kommittén återkom året därpå med ett nytt förslag antogs det av landstinget. I landstingets beslut framgick att ett nytt sjukhus skulle byggas senast inom 10 år.

1923 stod lasarettet klart och den förste att anställas var maskinisten Oskar Ossian Friberg. Friberg var också en flitig fotograf och dokumenterade lasarettets tidiga historia under sina 29 långa år i tjänst.

Under den högtidliga invigningen av lasarettet deltog landshövdingen, statsrådet Lübeck och samtliga ledamöter i landstinget.

Då visste man inte att innan seklet var slut hade lasarettet spelat ut sin roll och sjukhuset flyttade till nya lokaler i vilka man håller till idag. 89 år efter den stora invigningen övergick sjukhuset från landstinget till vårdbolaget Aleris.

Månadens fotografi föreställer en jul på lasarettet vid mitten av förra seklet. Så här såg det ut i personalens matsal och samlingsrum när man pyntat inför personalens jullunch. Doktor Sjöberg var känd för att älska julen. Han kom till lasarettet från Hudiksvall där han varit förste underläkare. I grund och botten var han skåning som talade bred skånska. Då han anlände till Bollnäs sa disponent Lindström till honom ”nu får förbanne mig doktorn tala svenska så vi förstår honom!”. Då svarade Sjöberg ”då fordrar jag att även mina patienter talar svenska”.
Sjöström å sin sida hade nämligen svårt att förstå sina hälsingska patienter, särskilt dem uppifrån Ovanåker. Det hände att sköterskan fick tjänstgöra som tolk.

Svårförstådd eller ej så var doktor Sjöberg en uppskattad medarbetare och läkare. En julafton var maskinist Friberg uppe i barnsalen och lagade en kran då en liten flicka glädjestrålande ropade: ”Nu får jag stanna över jul för farbror doktorn ska operera mig”.
Hon hade genomgått många svåra operationer men var åter redo att lägga sig på operationsbordet för att få stanna på lasarettet över jul. Den dagen gick doktor Sjöberg ner på stan och köpte en julklapp åt henne.

På julaftnarna var det vanligt att samtlig personal arbetade fram till lunch och det finns berättat att man sedan fick en julblomma av doktorsfamiljen Sjöberg. När arbetsdagen var slut gick man hem till Sjöbergs och tackade för blomman, då stod ett långbord uppdukat i stora rummet där man skulle ta för sig av frukt och godsaker. Doktor Sjöberg sa: ”Det är en gammal god skånsk sed att inte få lämna hemmet en julafton utan att ha fått något gott i munnen”.

Lasarettets och sjukhusets långa historia finns för evigt bevarad i Regionarkivet.

Känner du till något mer om bilden eller om doktor Sjöberg? Finns rummen i bild kvar idag? Skriv gärna till Regionarkivet och berätta mer.

God jul och gott nytt år
önskar Regionarkivet

regionarkivet@regiongavleborg.se eller 
sandra.soderman@regiongavleborg.se 

Postadress

Region Gävleborg
Regionarkivet
801 88 Gävle