Epidemistugorna – isolering var enda botemedlet
Förr i tiden saknades effektiva vacciner och antibiotika mot många smittsamma sjukdomar. För att stoppa smittspridningen byggdes särskilda epidemisjukstugor där sjuka fick vård i isolering. I Gysinge fanns en sådan sjukstuga – och på fotografiet från regionarkivet syns byggnaden i all sin prakt.

Från stadsläkare till sjukstugor
De vårdinstanser vi känner idag har inte alltid funnits. Före dagens hälsocentraler fanns flerläkarstationer, som infördes 1963. De ersatte i sin tur provinsialläkarmottagningarna, som funnits ända sedan 1600-talet. I städerna fanns också stadsläkare.
Vid sidan av dessa fanns sjukstugorna – små sjukhus i miniatyr. Ofta startades de av brukspatroner som ville erbjuda vård till sina anställda och deras familjer. I Ljusne och Sandviken var sjukstugorna en del av anställningsförmånerna på bruken.
Epidemisjukstugorna – en nödvändig isolering
På 1800- och 1900-talen drabbades Sverige av svåra smittsjukdomar som tuberkulos och difteri. Eftersom det saknades effektiva behandlingar var isolering det enda sättet att begränsa spridningen. Därför inrättades epidemisjukstugor, där patienter vårdades i avskildhet. Sådana sjukstugor fanns på många platser i länet, vilket visar hur stort problemet med smittsamma sjukdomar var. Nästan alla kände någon som drabbades.
Ett fotografi ur arkivet: Gysinge epidemisjukstuga
På regionarkivets fotografi syns Gysinge epidemisjukstuga. På farstutrappan sitter en person – kanske en sjuksköterska som tar en paus i solen? Eller en tuberkulossjuk patient som andas in den friska luften?
Känner du igen byggnaden? Finns den kvar idag?
Hör gärna av dig till regionarkivet och berätta mer!
regionarkivet@regiongavleborg.se
Regionarkivet, Region Gävleborg, 801 88 Gävle