Säkerhets- och beredskapsavdelning

Arbetet med säkerhet och beredskap i Region Gävleborg är en av grundpelarna för att skapa en trygg och säker miljö för invånare, medarbetare och förtroendevalda.

Stora delar av Region Gävleborgs verksamheter är samhällsviktiga och måste upprätthållas även under allvarliga störningar. Vi lever i ett sårbart samhälle där hot och risker kan påverka samhällsviktiga funktioner på ett ögonblick. Dessa risker sträcker sig från telefonibortfall, trafikolyckor och extrema väderförhållanden till dataintrång, terrorattacker eller krig.

Region Gävleborg har en central roll i att upprätthålla och skydda viktiga samhällsfunktioner, oavsett situation. Detta ställer höga krav på en välutvecklad krisberedskap och förmåga att hantera plötsliga händelser. Enligt svensk lag är alla regioner, inklusive Region Gävleborg, skyldiga att både förebygga och förbereda sig inför potentiella hot, samt att effektivt hantera dem när de inträffar.

Före, under och efter

Alla Sveriges regioner har ansvaret att identifiera och analysera de hot och risker som kan påverka deras verksamhet negativt, samt att arbeta proaktivt för att förebygga dessa. Målet är att minimera riskerna och säkerställa att verksamheten och medarbetarna är förberedda och snabbt kan agera när en negativ händelse inträffar. Detta uppnås genom ett systematiskt säkerhets- och beredskapsarbete.

Det systematiska säkerhets- och beredskapsarbetet kan sammanfattas i tre faser: före, under och efter en negativ händelse:

  • Före – Identifiera hot och vidta förebyggande åtgärder för att minimera riskerna.
  • Under – Hantera negativa händelser med hjälp av etablerade och förberedda åtgärder och rutiner.
  • Efter – Rapportera avvikelser, genomföra utvärderingar och vid behov implementera ytterligare förebyggande och förberedande åtgärder.

Krisberedskapens grundprinciper

Region Gävleborg arbetar utifrån krisberedskapens grundprinciper:

Ansvarsprincipen – Den som ansvarar under normala förhållanden ansvarar även under kris och krig.

Närhetsprincipen – Krisen ska hanteras där den inträffar och av närmast berörda och ansvariga.

Likhetsprincipen – Innebär att en verksamhets lokalisering och organisation så långt som möjligt ska vara den samma under normala förhållanden som under en kris.

Region Gävleborg, en del av det civila försvaret

Alla Sveriges invånare är en del av totalförsvaret, det vill säga all den verksamhet som behövs i händelse av krig. Totalförsvaret består av två delar: det militära och det civila försvaret, som tillsammans arbetar för att skydda Sveriges fred, frihet och demokrati.

Regionerna i Sverige, tillsammans med många andra organisationer, företag och privatpersoner, utgör en viktig del av det civila försvaret. Det civila försvaret är samhällets grundläggande motståndskraft vid kriser och katastrofer i fredstid samt under krig. En stor del av styrkan i ett lands civila försvar bygger på att samhället ska fungera så normalt som möjligt, även under påfrestningar.

Region Gävleborg, tillsammans med andra samhällsaktörer, har ansvaret att säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna upprätthålls, oavsett om det rör sig om fredstid, höjd beredskap eller ytterst krig.