Förslag läggs fram för bättre klimakteriehälsa i Gävleborg

Den politiska ledningen i Region Gävleborg planerar nu att införa en digital klimakteriemottagning, enligt ett förslag som läggs fram i hälso- och sjukvårdsnämnden i början av december. Detta innebär ett andra steg i satsningen på en förstärkt klimakterievård i länet. Det första steget med en utbildningssatsning för personal är redan påbörjad.

– Kvinnor i klimakteriet måste få rätt stöd och hjälp i tid, vi måste sluta bolla runt kvinnor med klimakteriebesvär i vården. Med denna satsning kan vi komma närmare målet mot en bättre klimakterievård och en ökad livskvalitet under den här fasen i livet, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Alla  kvinnor hamnar förr eller senare i klimakteriet. Klimakteriet är en period i livet som kan pågå olika länge och påverka livskvaliteten väldigt olika. Idag finns hjälp att få som lindrar besvären, trots detta upplever många kvinnor att det är svårt att få rätt hjälp. Den politiska ledningen tar därför ytterligare ett steg för bättre klimakteriehälsa i Gävleborg – en digital klimakteriemottagning. Steg ett – utbildningssatsning för personal, har sedan tidigare beslutats om och är på väg att genomföras.

Kvinnors hälsa och förlossningsvården är en prioriterad fråga för den politiska ledningen. Syftet med en digital klimakteriemottagning är att öka livskvaliteten för kvinnor i klimakteriet samtidigt som vårdskador kan förebyggas och lidandet minska. Alla människor har rätt att få det bästa bemötandet och den bästa vården, även kvinnor med klimakteriebesvär.  

– Med en digital mottagning i Min Vård Gävleborg hoppas vi att regionens alla kvinnor enkelt ska kunna få den hjälp de verkligen behöver för sina klimakteriebesvär. Kvinnor ska inte behöva lida i onödan, säger Ingrid Jonsson (SVG), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kontakt

Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso-och sjukvårdsnämnden, 070-191 21 11

Ingrid Jonsson (SVG), ledamot hälso-och sjukvårdsnämnden, 073-040 11 38