Region Gävleborg stödjer kompetensförsörjningen inom bristyrket kock

För att möta bristen på kockar har Region Gävleborg, i samarbete med Komvux i flera kommuner i länet, tagit fram ett nytt metodstöd för validering. Initiativet ger personer med erfarenhet från restaurangbranschen möjlighet att snabbt validera sina kunskaper och bli anställningsbara på kortare tid.

– Det här är ett bra exempel på hur vi arbetar för att matcha utbildningsinsatser med bristyrken för att bidra till balans på arbetsmarknaden. Det är också en viktig del i att underlätta för fler att komma ut i arbete, säger Frida Stål (M) ordförande i kultur- och kompetensnämnden.

Metodstödet inom det nationella yrkespaketet för kock har tagits fram för att ge personer med tidigare kunskaper inom mat- och restaurangbranschen en snabbare väg att verifiera sina kunskaper kopplat till bristyrket kock.

Stödet gör det möjligt att bedöma enskilda personers kompetens, som sedan kan kompletteras med en skräddarsydd utbildning för att nå sina mål. Metodstödet är utformat för att användas på vuxenutbildningar över hela landet.

Bakom arbetet står Region Gävleborg, tillsammans med yrkeslärare från Sandviken, Gävle, Hudiksvall och Ljusdal, finansierat av Tillväxtverket och regionala tillväxtmedel.

– Hittills har de valideringar som genomförts inom Komvux till största delen skett inom vård- och omsorgsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet där det finns en tydlig process för arbetet. Nu finns även metodstödet för validering inom nationellt yrkespaket kock klart för alla att använda, berättar Marianne Andrén, strateg på Region Gävleborg.

Metodstödet är designat för att vara smidigt, likvärdigt och effektivt, något som yrkesläraren Jessica Dahlström på vuxenutbildningen i Gävle intygar.

– Den respons vi har fått från andra yrkeslärare på det som vi har gjort är att det är tydligt och bra gjort, och vi har verkligen nött, stött och blött materialet. Det ska vara likvärdigt, snabbt och smidigt att validera och det har vi lyckats få till tycker vi, säger Jessica Dahlström.

Förutom att hjälpa fler att snabbt ta steget in i köksyrket är förhoppningen att metodstödet ska inspirera fler lärare och studie- och yrkesvägledare att arbeta med validering inom fler yrkesområden.

Läs mer på: ValiVuX - Region Gävleborg

Kontakt

Frida Stål (M), ordförande i kultur- och kompetensnämnden, frida.stal@regiongavleborg.se, 070-257 75 58.

Marianne Andrén, strateg, marianne.andren@regiongavleborg.se, 026-15 03 47.