Frågor och svar om energi

Gävleborg är en viktig knutpunkt för eldistribution till de större elkonsumenterna i mellersta och södra Sverige. För att kunna möta Sveriges energibehov krävs en välanpassad och stabil infrastruktur för elförsörjning i länet. Detta är avgörande för länets och Sveriges långsiktiga utveckling.

En utbyggnad av elnätet innebär att länets överföringskapacitet ökar, vilket är avgörande för att säkerställa en tillförlitlig eldistribution. Detta stärker länets attraktivitet och möjligheter till nya företagsetableringar, vilket i sin tur skapar fler jobb och ekonomisk stabilitet.

Nätutbyggnad innebär att elnätet förstärks genom fler och förnyade elnätsledningar och fler fördelningspunkter för att öka kapaciteten att transportera el. Detta är nödvändigt för att möta det ökande behovet av el i länet och säkra en stabil energiförsörjning.

El distribueras på tre nivåer i Sverige:

  1. Stamnät – Förvaltas av Svenska Kraftnät. Fördelar ut el från de största elproducenterna till Sveriges olika regionala nät.
  2. Regionnät – Förvaltas av olika regionnätsägare. Tar emot el från stamnätet samt från mindre elproducenter. Regionnätet fördelar el vidare till lokalnäten samt till större elkonsumenter i regionen.
  3. Lokalnät – Förser hushåll, mindre företag och lokala verksamheter med el. Lokalnäten kan också ta emot el från mindre produktionsanläggningar till nätet.

Elbrist uppstår när elproduktionen i Sverige inte räcker för att täcka behovet under ett helt år. I dagsläget har Sverige ingen elbrist.

Effektbrist innebär en tillfällig brist på el, som uppstår när det inte finns balans mellan produktion och användning vid en viss tidpunkt.

Kapacitetsbrist uppstår när den efterfrågade effekten överstiger den kapacitet som elnätet kan transportera.

Elanvändningen i Sverige förväntas mer än fördubblas fram till 2045. Detta beror till stor del av den elektrifiering som behöver göras för att ställa om från fossila bränslen för att klara klimatomställningen. Energieffektivisering kan dock frigöra resurser och minska behovet. Enligt Energimyndigheten kan upp till 25 TWh el frigöras på sex år genom lönsam energieffektivisering.

Lönsam energieffektivisering innebär att minska energianvändningen genom smarta val och åtgärder som både sparar pengar och minskar elförbrukningen. Det kan handla om att släcka lampor i tomma rum, förbättra isoleringen eller använda energieffektiva apparater. På så sätt sjunker inte bara elkostnaderna totalt, utan också priset per kilowattimme.

En lönsam energieffektivisering handlar om att minska energikostnaderna genom att använda elen smartare och effektivare. Det kan innebära tekniska förbättringar som att byta till energieffektiva motorer, optimera ventilationen eller förbättra isoleringen. Det kan också inkludera beteendeförändringar, som att minska energianvändningen i lågprodukttider. Resultatet är lägre totala energikostnader och ett lägre pris per producerad enhet, vilket stärker företagets konkurrenskraft och hållbarhetsprofil.

Det finns idag ingen elbrist i Gävleborgs län. Däremot är det viktigt att säkerställa en stark och stabil infrastruktur för elförsörjning för att möta framtidens behov och förhindra risker för kapacitetsbrist med ransonering som följd.

Behovet av ett utbyggt elnät drivs av ökande krav på elektrifiering för att nå klimatmålen, tillväxt i näringslivet och behovet av att säkerställa att både nya och befintliga företag kan verka i länet. Samtidigt är det en viktig förutsättning för att Gävleborg ska kunna förbli konkurrenskraftigt och växa.