Cirkulär ekonomi – ett smartare sätt att använda resurser

Region Gävleborg arbetar med att främja en cirkulär och biobaserad ekonomi som en del av sin Regionala utvecklingsstrategi 2020-2030 (RUS). Ett av de fem målområdena i RUS fokuserar på att skapa en samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi.

Den nuvarande ekonomin bygger på en linjär modell: produkter tillverkas, används och slängs sedan. Detta leder till  avfall och slöseri med naturresurser. Cirkulär ekonomi är en hållbar modell som istället fokuserar på att behålla resurser i användning så länge som möjligt genom återanvändning, reparation och återvinning.

Region Gävleborg betonar vikten av att integrera bioekonomi i denna omställning, särskilt med tanke på regionens rika skogstillgångar. Som Sveriges skogsrikaste region ses bioekonomins aktörer som en styrka i övergången till en cirkulär och biobaserad ekonomi. Gävleborgs skogsprogram 2021-2030 har utvecklats i samarbete med flera aktörer, inklusive Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Läs mer om skogsprogrammet här (länk)

Hur fungerar cirkulär ekonomi?

I en cirkulär ekonomi designas produkter för att hålla länge och vara enkla att reparera och återvinna. Material återvinns och används om och om igen, vilket minskar behovet av nya råvaror och sänker klimatpåverkan. En cirkulär ekonomi ställer krav på konsumtions- och återvinningsvanor. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för nya affärsmodeller. I en cirkulär ekonomi är det till exempel vanligt att tjänster säljs istället för produkter.

Cirkulär ekonomi är en del av den hållbara omställningen. Genom att tänka nytt kring hur konsumtion och produktion sker kan en värld skapas där resurserna räcker längre – för både nuvarande och kommande generationer.

Satsningar inom cirkulär ekonomi

Region Gävleborg driver och är med i flera projekt som handlar om cirkulär ekonomi.

Läs mer om projektet Europeiska innovationsknutpunkter för cirkulär ekonomi (ECIV)

För att underlätta övergången till cirkulär ekonomi erbjuder Region Gävleborg också stöd till små och medelstora företag i länet. Genom ramprojektet genom ”stöd till cirkulär omställning” (länk) kan företag få kostnadsfritt konsultstöd för att identifiera möjligheter att minska energianvändningen och integrera cirkulära principer i sin verksamhet.

Kontakt