Fyra gymnasieelever tar emot en prischeck.
Felicia Johansson, Oliver Landqvist, Henry Elverstig och Emy Strömberg tar emot förstapris i Sustainability Hackathon. Även Hedda Mossberg deltog men saknas på bilden.

Borgarskolan vinner höstens Sustainability Hackathon!

Elever från gymnasieskolor i Gävleborgs län har under hösten 2024 deltagit i Sustainability Hackathon, en innovationstävling där de fått chansen att skapa kreativa lösningar på några av våra största hållbarhetsutmaningar. Tävlingen, som arrangerades av Region Gävleborg och Future Minds, avgjordes i en spännande regional final där elever från Borgarskolan vann med idén Hefo Planner.

Eleverna bakom det vinnande bidraget imponerade stort på juryn med sin idé: Hefo Planner - En app för att planera måltider utifrån säsongsbaserade och lokalt producerade råvaror. Juryns motivering till vinsten lyder:

“Med ett starkt teamarbete och fokus på hållbarhet har vinnarna identifierat ett tydligt problem kopplat till matsvinn och utvecklat en genomförbar lösning som engagerar både konsumenter och producenter. Deras idé visar på stor förståelse för målgruppen och potential att skapa en positiv förändring i samhället. Vi ser att detta är ett inspirerande bidrag som kombinerar kreativitet och ansvarstagande!”

Gruppen bakom Hefo Planner består av Emy Strömberg, Felicia Johansson, Oliver Landqvist, Henry Elverstig och Hedda Mossberg från Borgarskolan. De beskriver deltagandet på hackathon som roligt och berättar vidare hur de kom på idén till sin app:

– Det var kul! Det roliga var när vi fick jobba med olika övningarna och skriva ner idéer på lappar. Då märkte vi i gruppen att många av oss var inne på matfrågan, det tyckte vi var intressant och ville kolla vidare på.

Handelsbanken i Sandviken går in med 5 000 kronor till vinnarna. Pengarna blir ett startkapital för att förverkliga idén. Eleverna erbjuds också stöd i att fortsätta utvecklas sin idé.

Kreativitet och engagemang i fokus

Totalt deltog omkring 150 elever från tre kommuner – Gävle, Sandviken och Hudiksvall – och bidrog med 30 kreativa och innovativa lösningar på aktuella hållbarhetsfrågor. Bidragen som gick till finalen var:

  • Hefo Planner (vinnare) – En app för att planera måltider utifrån säsongsbaserade och lokalt producerade råvaror – Borgarskolan Gävle.
  • Framtidens köpcentrum – Ett secondhand-koncept med butiker sorterade efter klädmärken. Borgarskolan Gävle.
  • Självlysande buskar och blommor – Ett förslag för energieffektiv belysning i offentliga miljöer. Bessemerskolan Sandviken.
  • Easy Travel Sweden – En app som samlar alla kollektivtrafiklösningar i Sverige. Bessemerskolan Sandviken.
  • Green Teknik – Ett system för att återanvända skoldatorer till nya elever. Bromangymnasiet Hudiksvall.

En plattform för hållbarhetsarbete

På en scen syns representanter för regionen, sandbacka och Future Minds.
Sustainability Hackathon på Sandbacka Science Park.

Hackathonet hölls på Sandbacka Science Park i Sandviken för elever från Gävle och Sandviken och hos RISE Propell i Hudiksvall för Bromangymnasiets elever. Evenemanget gav eleverna möjlighet att arbeta med två centrala teman: Ett cirkulärt Gävleborg och En hållbar omställning för alla.

– Det var riktigt kul att ha hackathonet hos oss på Propell. Det är alltid inspirerande att se vad ungdomarna kommer på och vi vill gärna bidra till mer samverkan mellan skola och innovationsutveckling, säger Simone Fantenberg från RISE, Propell. 

Peter Andersson på Sandbacka Science Park tillägger:

– Sandbacka Science Park är en arena för utveckling och innovation och vi är jätteglada över att ha fått möjligheten att stå som värd för Sustainabillity Hackthon. Det var otroligt inspirerande att få ta del av den utvecklingskraft som finns genom de nya idéerna som knådades fram under hackathonet.

Ger unga verktyg för att delta i samhällets utveckling

Sustainability Hackathon är en del i genomförandet av den Regionala utvecklingsstrategin och ett sätt att engagera unga i hållbarhetsfrågor och ge dem verktyg för att delta i samhällets utveckling.

– Genom Sustainability Hackathon vill vi lyfta ungdomars idéer, kreativitet och engagemang och visa att de kan vara med och påverka samhället. Vi hoppas också att hackathonet stärker samarbetet mellan skolor, näringsliv och offentliga aktörer, säger Alexandra Lindström, strateg inom regional utveckling på Region Gävleborg.

– Jag förundras fortfarande över elevernas prestationer, hur de lyckas jobba sig igenom rätt komplexa saker och metoder som problemanalys och idégenerering och pitcha idéer som är helt on spot. Det är en fröjd att vara med om! säger Caroline Bodin, tf. verksamhetsansvarig Future Minds. 

Även eleverna från Borgarskolan tycker att det var roligt att höra så många olika idéer under tävlingen. På frågan om de skulle rekommendera andra elever att vara med i Hackathon svarar de ja:

– Ja, det skulle vi! Det var kul att alla grupper fick presentera sin egen idé. Alla grupper hade så olika idéer på utmaningen och det tyckte vi var roligt.

Om de fick drömma fritt så hoppas de på att Hefo Planner kan utvecklas vidare:

– Det skulle vara att den här går igenom, att man skulle kunna göra den här appen och att det hade fungerat. Det hade varit häftigt om det går att tjäna pengar på det och att appen blir stor och kan hjälpa många, avslutar eleverna.