En man och en kvinna står i ett skogslandskap och tittar leendes in i kameran.
– Vi kallar oss själva för den hållbara biodlingen då vår vision är ’hållbarhet för bin, människor och vår planet’. Vi tänker mycket på vilka val vi gör i både stort och smått, berättar Chatarina och Pierre. Foto: Säljans Bigård.

"Hållbarhet är den röda tråden genom hela vårt företag"

Chatarina Berglund och Pierre Larsson driver Säljans Bigård i Sandviken, där hållbarhet är en naturlig del av verksamheten. Förra året sökte de stöd till cirkulär omställning från Region Gävleborg. Tillsammans med en konsult har de djupdykt i sitt företags cirkulära potential; ett arbete som har lett till nya insikter och idéer och konkreta utvecklingsmöjligheter.

– Hållbarhet är den röda tråden genom hela vårt företag, hållbarhet och cirkulär omställning är viktigt för oss. Som exempel så ska biodlingen vara hållbar även för bina och företaget fokuserar på ökad medvetenhet för pollinering. Att arbeta smart och ta väl hand om tjänster och produkter från biodlingen kommer göra vårt företag starkare, berättar Chatarina och Pierre, biodlare, Säljans Bigård.

Region Gävleborg erbjuder små- och medelstora företag i länet möjligheten att söka konsultstöd för att bidra till en grön och cirkulär omställning. Stödet har gett Chatarina och Pierre möjlighet att fördjupa sig i cirkularitet för att utveckla sitt företag på nya sätt.

– Vi har fått en fin möjlighet att få ha en egen konsult denna tid som har varit intresserad av vår affär och satt sig in i de utmaningar som vi yrkesbiodlare har. Att få djupdyka ned inom cirkularitet, diskutera och vända på en hel del ’stenar’ för att därefter ha kreativa och innovativa möten har varit så utvecklande för vårt företag. Energin och intresset från konsulten om att sätta sig in i vår affär har gjort att vi längtat och sett fram emot vårt nästa möte.

Nya insikter och idéer

Stödet från Region Gävleborg har lett till flera konkreta idéer:

– En ny möjlighet är arbetet med en eventuell ny tjänst för att erbjuda pollineringsuppdrag till odlare och lantbrukare. Det började med en mindre intressekoll och samtal i regionen. Där fick vi hjälp av konsulten med idéer och förslag på kontakter för att kunna göra en förstudie. Vi har nu underlag och troligtvis en samarbetspartner för att testa vår idé. Att verifiera hur effekten blir vid planerad pollinering på våra breddgrader är målet. Kan det öka skörden per hektar med samma resultat som i södra Sverige, är en frågeställning vi har. På denna punkt finns en del arbete kvar och finansiering saknas som behövs innan projektet kan rulla igång, berättar Chatarina och Pierre. De fortsätter:

– Ytterligare en möjlighet ligger i att byta glasburk till pappersförpackning för kunder som köper tjänsten ’Bee as a service’. Där kan företag leasa bikupor som en hållbar aktivitet för ökad pollinering. Vi sköter allt med biodlingen och kunden får sin skörd av honung med egen logga på etiketten.

Nästa steg

Efter avslutat arbete med konsulten har Säljans Bigård tydliga planer för framtiden:

– Vi arbetar vidare på miljövänliga förpackningar av honung till leasingkunder som hyr en bikupa. Där har vi köpt in ett mindre antal livsmedelsgodkända pappersförpackningar och provskickat med posten för att testa att de håller vad som behövs. Det gick bra. Vårt nästa steg är nu att designa kundunika etiketter som passar den nya förpackningen och sälja in denna lösning till kunderna.

– Att få ihop en finansiering för testprojektet pollineringsuppdrag till odlare och lantbrukare i regionen kommer bli ett nästa steg. Det är en viktig punkt inom livsmedelsförsörjningen mer än vad den är ekonomisk för Säljans Bigård så därför har vi valt att än så länge inte prioritera detta projekt. Ekonomisk hållbarhet för oss själva är också viktigt att komma ihåg när vi gör våra prioriteringar!

Ansök om cirkulärt omställningsstöd

Vill du också utforska ditt företags cirkulära potential? Här kan du läsa mer och ansöka om stöd till cirkulär omställning: Hållbar omställning för företag - Region Gävleborg

Sista ansökningsdag för cirkulärt omställningsstöd är den 14 mars 2025. Det finns ett begränsat antal stöd och inkomna ansökningar handläggs löpande. Vänta inte – se till att säkra ditt företags plats redan idag. Som Chatarina och Pierre säger:

– Ta chansen när den erbjuds. Det finns fler sidor av cirkularitet än vad man som eget företag kan se, och man har massor att vinna på att få diskutera detta med en utomstående konsult.