Gemensam strategi för att locka talanger till länet
Genom att öka medvetenheten om fördelarna med länet kan vi tillsammans skapa förutsättningar att locka nationell och internationell kompetens. Samverkan mellan länets kommuner är en nyckelfaktor för detta och kan skapa en framgångsrik matchning på arbetsmarknaden. Detta kan i sin tur leda till kreativa och dynamiska miljöer som främjar innovation, företagsetableringar och välfärd.
Region Gävleborg arbetar på olika sätt med länets kompetensförsörjningsutmaning. En av insatserna handlar om hur vi tillsammans mellan region och kommun ska arbeta effektivt med kompetensattraktion.
Så här tänker projektledaren Johan Tunhult på Region Gävleborg om arbetet med att locka fler till länet och hur vi på bästa sätt tar tillvara kompetensen:
Vad är kompetensattraktion och varför är det viktigt?
– Kompetensattraktion handlar om att attrahera och behålla personer med den kompetens som arbetsmarknaden behöver, oavsett om de kommer från andra delar av Sverige eller från andra länder. Det är viktigt för att kunna möta den kompetensförsörjningsutmaning som vi har i länet, där många arbetsgivare har svårt att rekrytera den personal de behöver för att utveckla sina verksamheter. Det är också viktigt för att kunna attrahera investeringar och etableringar som bidrar till tillväxt och välfärd i länet.
Vad bidrar inflyttad kompetens med?
– Utöver att en inflyttad person bidrar med skatteintäkter så kan man läsa i ett antal studier att internationell inflyttad kompetens bidrar med mångfald som i sin tur driver innovation och kreativitet. Mångfald kan också öka attraktiviteten för andra potentiella inflyttare och investerare.
Vilka utmaningar ser kommunerna med detta arbete?
– Att jobba systematiskt med alla steg i kompetensattraktionsprocessen för att få konkreta effekter är komplext och resurskrävande. Utmaningar finns i olika delar i processen som består av; attrahera, ta emot, integrera, stärkt varumärke och skapa platsattraktion. Tillgången på interna resurser, kompetens och ekonomi för att få ut effekter för en enskild kommun ses ofta som en utmaning.
Vilket mervärde ger det att samtliga kommuner är involverade och jobbar tillsammans?
– Genom att arbetet sker tillsammans så blir det möjligt att hitta gemensamma delar i processen där det finns potential för samordning vilket skapar synergier och kostnadsfördelar. Att samordna överenskomna delar i processen skapar ökade förutsättningar för kommunerna att arbeta med och nå resultat när det gäller kompetensattraktion/inflyttning.
Ser du någon framgångsfaktor för att Gävleborg ska lyckas med detta?
– Det här är ett relativt nytt sätt att arbeta på och som med allt utvecklingsarbete krävs resurser i form av tid som ofta är en brist. Samverkan blir därför helt avgörande. Att vi tillsammans identifierar och hittar lösningar på hur vi ska jobba och vilka delar som har förutsättningar att samordnas är en framgångsfaktor. Det finns idag ett gott samarbete mellan aktörerna i kompetensattraktionsarbetet, till exempel högskolan och andra regioner och platser som kommit långt i kompetensattraktionsarbetet.
Johan arbetar i projektet Team Gävleborg, vilket har som mål att stärka länets förmåga att arbeta hållbart och framgångsrikt med invest, export och attraktion. Projektet finansieras av Tillväxtverket och pågår 2023-10-01 till 2026-09-30.