Hur kan artificiell intelligens främja regional utveckling?
Hanna Krantz, strateg på Region Gävleborg, berättar om satsningen AI-kunskapsresan och om både möjligheterna och utmaningarna med AI i offentlig sektor.
Hallå där, Hanna Krantz! Du är en av initiativtagarna till AI-kunskapsresan i Gävleborg – vad handlar den om?
– AI-kunskapsresan är ett initiativ där Region Gävleborg och länets samtliga kommuner samarbetar med forskningsinstitutet RISE för att stärka kunskapen och möjligheterna kring AI i offentlig sektor. Vi vill vara en region i framkant för ansvarsfull AI-användning, där teknik används för att stärka både näringsliv och offentlig sektor. Hittills har vi fokuserat mycket på kunskapshöjning och erfarenhetsutbyte. Vi har till exempel utbildat 300 AI-ambassadörer, som nu fungerar som inspiratörer och kunskapsspridare i sina organisationer. Deras roll är att väcka nyfikenhet och stötta kollegor i att förstå hur AI kan skapa nytta i den dagliga verksamheten.
Ni arbetade fram AI-kunskapsresan under kort tid, hur möjliggjordes det?
– Tack vare god samverkan! Den regionala utvecklingsförvaltningen leder och driver nätverket Regional Digitaliseringssamverkan i Gävleborg (RDS). I RDS ingår samtliga kommuner, Region Gävleborgs IT-verksamhetsutveckling och den regionala digitaliseringskoordinatorn, och vi har en etablerad struktur för gemensamt lärande och strategisk samverkan. När vi identifierade AI som en gemensam prioriterad fråga kunde vi snabbt mobilisera resurser och kompetenser för att sätta igång arbetet. Och tack vare samarbetet med RISE och vår innovationshubb EDIH Mighty fick vi tillgång till expertis och nätverk som hjälpt oss att bygga upp kunskapsresan på ett sätt som är relevant och anpassat för offentlig sektor.
Hur kan AI bidra till regional utveckling?
– AI kan vara en katalysator för utveckling inom många områden. Små och medelstora företag kan genom AI få tillgång till smartare dataanalyser och mer resurseffektiva arbetssätt. AI kan hjälpa till att frigöra resurser till områden där mänsklig närvaro behövs mest: Vi står exempelvis inför en stor utmaning i och med den demografiska utvecklingen, där en åldrande befolkning ökar trycket på välfärden samtidigt som arbetskraften minskar. Genom att använda AI som ett stöd för personalen, snarare än en ersättning, kan vi skapa en mer hållbar utveckling och möta de strukturella utmaningar vi står inför. AI handlar inte bara om att effektivisera, utan också om att skapa nya sätt att arbeta, innovera och utveckla samhället!
Vilka är de största utmaningarna och riskerna med AI inom offentlig sektor?
– Den största utmaningen är att gå från insikt till handling. AI har stor potential, men för att den ska användas på ett effektivt och ansvarsfullt sätt behövs kunskap, tydliga riktlinjer och praktiska exempel. Offentlig sektor hanterar stora mängder data, vilket gör det viktigt att ha säkra system och tydliga strategier. Samtidigt finns det risker att ta på allvar. Om vi inte förstår hur AI fattar beslut kan det uppfattas som en ”svart låda” utan insyn. Det finns också en risk att AI förstärker orättvisor, om den tränas på data som speglar gamla mönster. Dessutom måste vi vara noga med att AI inte ersätter mänskliga bedömningar i känsliga beslut.
Vad händer härnäst?
– Inom AI-kunskapsresan fortsätter vi att stärka vår regionala samverkan och skapa fler möjligheter att testa AI-lösningar i praktiken tillsammans. Vi följer utvecklingen av den nationella digitaliseringsstrategin, EU:s AI-regelverk och nationella riktlinjer för att säkerställa att vi ligger i linje med framtida krav och möjligheter samtidigt som vi blickar framåt och utforskar hur vi kan bredda och vidareutveckla vårt AI-arbete.