Träkluster möjliggör förädling av skogsråvara
Under de senaste åren har en ny aktör vuxit fram kring skogen och dess värdekedjor i Gävleborg: Den ekonomiska föreningen Voxkedjan samlar företag för att tillsammans arbeta med skogsförädling och träförädling för ett hållbart skogsbruk.
Gävleborg är landets skogstätaste län. Trots detta är avsaknaden av samlande och drivande organisering stor. Men när ett antal små och medelstora företag möttes runt samma bord så stod det snart klart att de inte konkurrerade om råvaran – de kompletterade varandra. Tillsammans skulle de dessutom kunna lösa en av de största utmaningarna de alla hade: Tillgången till hållbart producerad skogsråvara av rätt kvalitet. Den ekonomiska föreningen Voxkedjan var född.
– Hela värdekedjan är konstruerad med idén kompletterande företag. I ekosystem konkurrerar man inte utan bygger snarare symbioser. Medlemmarna börjar tänka "komplettera för att växa tillsammans". De har till exempel börjat lägga ut produktion till varandra, säger Mikael Scherdin, processledare för Voxkedjan.
En viktig aktör för Voxkedjan har varit Biosfärområde Voxnadalen, som möjliggjorde möten och samtal kring skogen och dess värdekedjor. Ett biosfärområde ska vara ett modellområde för hållbar utveckling och i Voxnadalen lyfts betydelsen av jorden, skogen och vattnet för samhällets framväxt i ån Voxnans dalgång.
Framväxten av Voxkedjan sammanföll även med ett arbete hos Region Gävleborg för innovations-främjande arbetet i allmänhet, och kring smart specialisering i synnerhet. En del av arbetet kom att fokusera på metodutveckling för att kunna hantera utmaningar som sträcker sig över flera nivåer och organisationer i samhället. Metoden utvecklades tillsammans med aktörerna inom Biosfärområde Voxnadalen och Voxkedjan och blev en avknoppning som utvecklades vidare till en startup, Invite ToDo, tillsammans med bland annat Movexum och Region Gävleborg. Idag stödjer dessa aktörer och metoder varandra för vidare utveckling.
– Framväxten av Voxkedjan är ett spännande exempel på vad som händer när många med olika behov, kunskaper och drivkrafter möts och har en vilja att stödja varandras utveckling. Tillsammans tar företagen utvecklingssteg som möjliggör för att både etablera och utöka verksamheter, exempelvis genom att utveckla internleveranser. Nya medlemmar kommer till, och blir nycklar för att ta utvecklingen vidare, säger Elin Skogens, strateg inom cirkulär och biobaserad ekonomi på Region Gävleborg.