Daglig styrning med vårdintensitetsmätningar för bättre arbetsmiljö
Vad avgör hur stort omvårdnadsbehov en patient har? Ett sjukdomstillstånds allvarlighetsgrad till viss del, men det finns även andra faktorer som spelar in. Skattning av vårdintensiteten (eller vårdtyngden) för varje patient inför varje arbetspass är ett sätt att styra den dagliga verksamheten inom slutenvården. Följ med till strokeavdelningen vid Gävle sjukhus, en av fem verksamheter i länet som just nu testar om vårdintensitetsmätningar (VIM) som en del av den dagliga styrningen kan möjliggöra bättre arbetsbelastning och arbetsmiljö.
– VIM är en del av den dagliga styrningen för omvårdnadspersonalen, och både sjuksköterskor och undersköterskor är med och rapporterar och reflekterar, säger vårdenhetschef Johanna Bäck-Nirs på strokeavdelning 109 S i Gävle, en av verksamheterna som ”vimmar”. Var är det tungt? Kan vi hjälpa varandra mellan vårdlagen? Ska resurser eller patienter omfördelas? Det utgör sedan grund för hur nästa pass fördelar sina resurser.
– När man kommer in och ska börja jobba är styrtavlan det första man tittar på, säger Samar Hassani, undersköterska.
Kollegan Balla Kamal håller med:
– Då får man en bra bild av hur passet kommer att bli, och vi kan hoppa in och stötta varandra där det är lite tyngre. VIM underlättar verkligen vårt arbete. Det är både lätt att förstå skattningen, och det är lätt att använda verktyget.
– Och för oss chefer finns det även en strategisk nivå, konstaterar biträdande vårdenhetschef Sandra Karabay Hemsén. Tack vare att all data finns i verktyget får vi en bra överblick för bemanningsplaneringen på längre sikt.
Kopplingen till omvårdnadspersonalens arbetsmiljö viktig
Överlag finns det begränsat med forskning om vårdintensitetsmätningar. Redan från starten av VIM-projektet planerade verksamhetsutvecklaren Kristin Dellesjö och forskaren Karin Myrberg för en vetenskaplig utvärdering.
– Vi undersöker bland annat om VIM faktiskt leder till några förändringar i den dagliga styrningen och om det har någon inverkan på vårdkvaliteten och på omvårdnadspersonalens arbetsmiljö och arbetsbelastning. Just kopplingen till arbetsmiljön har saknats tidigare, så vi är mycket spända på resultatet, säger Karin.
Det är en omfattande utvärdering som innefattar enkäter, intervjuer, fältanteckningar och mätvärden från de dagliga VIM-rapporteringarna. De är även med i verksamheterna och observerar på plats. Tillsammans ska det ge en sammanvägd bild av sambanden mellan daglig styrning med VIM och omvårdspersonalens arbetsmiljö.
Uppdraget att utveckla och testa ett arbetssätt för vårdintensitetsmätningar kommer från hälso- och sjukvårdsledningen. Att följa det testet i ett forskningsprojekt är Karins idé.
– Det är extra roligt att det handlar om verksamhetsnära forskning. Att vi tilldelats medel från Afa försäkring är fantastiskt, det visar att frågor om omvårdnadspersonalens arbetsmiljö är prioriterade nationellt, säger Karin.