Vårdenhetschef Elin Ahtinen och hälsopedagog Hannah Bengtson från Ockelbo hälsocentral.
Vårdenhetschef Elin Ahtinen och hälsopedagog Hannah Bengtson från Ockelbo hälsocentral.

Ockelbo hälsocentral har kartlagt sitt systematiska arbete med levnadsvanor

Vuxna patienters levnadsvanor ska uppmärksammas metodiskt och strukturerat. Dels för att upptäcka om och på vilket sätt levnadsvanorna kan ha betydelse för patientens nuvarande hälsoläge, eventuella diagnos och behandling och dels för att uppmuntra och stärka hälsosamma levnadsvanor.

Arbetet med levnadsvanor sker utifrån olika verksamheters olika förutsättningar. Varje verksamhet fattar själva beslut om när det är relevant och möjligt att samtala om fysisk aktivitet, matvanor, alkohol och tobak. Vårdenhetschef Elin Ahtinen och hälsopedagog Hannah Bengtson på Ockelbo hälsocentral har i samarbete med Region Gävleborgs avdelning folkhälsa och hållbarhet kartlagt sin verksamhets förutsättningar för att få en kartbild över sitt systematiska arbete med levnadsvanor.

– Vi behöver värna våra resurser och samtidigt säkerställa att våra patienter kan få samtal och stöd att förbättra sina ohälsosamma levnadsvanor, säger Hannah Bengtson.

Hannah Bengtson har jobbat på Ockelbo hälsocentral i ett år och är ett välkommet tillskott i arbetet med levnadsvanor.

– Att ha en hälsopedagog som resurs är förstås en stor tillgång i vårt arbete med levnadsvanor. Det är också viktigt att alla medarbetare vet när och på vilket sätt frågor om levnadsvanor ska ställas till patienten, och vart stöd till förändring finns att tillgå. Utifrån patientens förutsättningar kan vi erbjuda stöd, antingen hos oss själva eller genom vår samverkan med andra aktörer. Våra samtal gör faktiskt skillnad för individen, säger Elin Ahtinen.

Urklipp från en powerpoint som beskriver en hälsocentrals arbetssätt med levnadsvanor för vuxna patienter.
Ett utdrag från materialet Ockelbo hälsocentral har tagit fram under sin kartläggning av arbetet med levnadsvanor.