Så drivs omställningen till God och nära vård

I hälso- och sjukvården i Region Gävleborg pågår ett arbete tillsammans med kommuner och privata vårdgivare för att förbättra tillgänglighet, kontinuitet och delaktighet i vården. Vad har gjorts hittills, och vad händer framåt?

I filmen får du möta några av personerna som leder och driver omställningen till God och nära vård i Region Gävleborg. Hör dem berätta om de viktigaste resultaten av Fas 1. 


”Nu ska det bli verkstad av de nya arbetssätten”

Fyra frågor till Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör och ansvarig för omställningen till en God och nära vård i Gävleborg:

Med fyra meningar, hur startade egentligen arbetet med God och nära vård och vilka är utgångspunkterna?

Utvecklingsarbetet mot en God och nära vård har pågått sedan 2018. Mot bakgrund av nationella analyser och statliga utredningsförslag genomfördes en utredning i Region Gävleborg om vad omställningen innebär för oss. Riktning, målbild och åtgärder beslutades politiskt. Region Gävleborg arbetar internt i sju programområden med prioriterade åtgärder årligen och vi samverkar även med länets kommuner.  

Det här omställningsarbetet pågår ju under flera år, var i processen befinner vi oss nu?

Nu är vi halvvägs i arbetet för att nå målbilden 2030. Vi arbetar kunskapsbaserat och bygger det komplexa omställningsarbetet på aktuell forskning om förändringsarbete. Fas 1 har därför inneburit stort fokus på att göra en gemensam analys av grundproblemen inom välfärden, ta ut en gemensam riktning, ta fram och besluta om en gemensam målbild, formera oss i lämpliga samverkansforum, göra många aktörer delaktiga och medvetna om varför vi behöver göra denna omställning, och även att testa nya arbetssätt.

Om vi blickar lite framåt, vad händer härnäst?

Vi går nu in i Fas 2, vilket handlar om ett breddinförande och ”mer verkstad”. Nu finns arbetssätt som har testats och utvärderats runt om i landet och även i Gävleborg, till exempel Min vård Gävleborg, mobila team, teamronder på Hälsocentral, teamarbete över huvudmannagränser, HLT-team (Hälsa, Lärande, Trygghet) för barnfamiljer med mera. I och med det är det dags att ta nästa steg, vilket innebär att systematiskt breddinföra de nya arbetssätten i hela länet; det ger en mer nära vård för länets invånare.

Hur kommer våra invånare att märka av allt som händer?

Efter Fas 2 kommer våra invånare definitivt att märka av att vården och omsorgen har förändrats – att den fungerar mer personcentrerat och sammanhållet. Och det är därför som du som medarbetare behövs mer än någonsin. Det är din kompetens, ditt omdöme och din kraft som kommer att avgöra om vi kommer i mål. Så jag vill säga stort tack för arbetet hittills. Nu går vi tillsammans vidare framåt, för våra länsinvånares skull.

Nyfiken på mer?

Läs mer om omställningen till en God och nära vård i Gävleborg