Ansvar och roller
Det finns många aktörer som kan bidra till god och jämlik hälsa i Gävleborgs län. Nedan beskriver vi övergripande några centrala aktörer i Gävleborg och deras ansvarsområden.
Ansvar och uppdrag
Region Gävleborgs verksamheter har ansvar och möjlighet att bidra till god och jämlik hälsa genom respektive arbetsområde.
Alla Region Gävleborgs verksamheter, så som hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling, kollektivtrafik och kultur, styrs av och ska arbeta utifrån det interna styrdokumentet Program för god och jämlik hälsa, Region Gävleborg.
Hälso- och sjukvården har dessutom ett lagstadgat uppdrag om god och jämlik hälsa utifrån hälso- och sjukvårdslagen.
Roll i samverkan
Samverkan är en nödvändighet för att uppnå god och jämlik hälsa i befolkningen. Region Gävleborg ingår därför i flera överenskommelser, avtal och strategier tillsammans med t.ex. Länsstyrelsen Gävleborg, kommuner och civilsamhället.
Region Gävleborgs roll i samverkan är att i tillsammans med andra aktörer i länet göra det så bra som möjligt för vår gemensamma befolkning.
Region Gävleborg har inget uppdrag att samordna arbetet för god och jämlik hälsa, utan är en samverkansaktör.
Ansvar och uppdrag
Länsstyrelsens verksamheter ska, enligt länsstyrelseinstruktionen, verka för att nationella mål får genomslag i länet samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar.
Detta gör Länsstyrelsen genom flera uppdrag främst inom social hållbarhet, samhällsplanering, friluftsliv, Agenda 2030.
Roll i samverkan
Länsstyrelsen samverkar med olika aktörer i länet så som kommuner, myndigheter och civilsamhälle i syfte att bidra till att de nationella målen får genomslag i länet.
Länsstyrelsen ingår i en överenskommelse med Region Gävleborg kring samverkan. Där ett fokusområde är jämlikt, jämställt och hälsosamt samhälle.
Länsstyrelsen roll i samverkan är att tillsammans med andra aktörer i länet bidra till kompetenshöjande insatser, nätverk och arbetsgrupper, överenskommelser, strategier och handlingsplaner med mera.
Sedan 2024 har Länsstyrelsen inget uppdrag att samordna arbetet för god och jämlik hälsa, utan är en samverkansaktör.
Ansvar och uppdrag
Kommunernas arbete för god och jämlik hälsa styrs av olika lagstiftningar så som kommunallagen, socialtjänstlagen, skollagen m.fl. där hälsa och välfärd är centralt.
Kommuner ansvarar för god och jämlik hälsa genom sina respektive verksamhetsområden så som social vård och omsorg, förskola och skola inklusive elevhälsa, plan- och byggfrågor, miljö och hälsoskydd, kultur och fritid, med mera.
Roll i samverkan
Kommunerna samverkar inom flera områden viktiga för god och jämlik hälsa, både lokalt och regionalt.
Civilsamhället är en viktig samverkanspart för samtliga organisationer som ansvarar för god och jämlik hälsa. Många idéburna organisationer erbjuder aktiviteter med fokus på god och jämlik hälsa, t.ex. inom idrott, kultur och friluftsliv.