Lär dig mer

Vill du lära dig mer om god och jämlik hälsa? Nedan finns länkar till olika kunskapsunderlag, filmer, föreläsningar och rapporter. För stöd och verktyg att använda i det dagliga arbetet, se även sidan Stöd till utveckling.

På webbplatsen Tema Folkhälsa har Folkhälsomyndigheten samlat information om god och jämlik hälsa: folkhälsa, och vad som påverkar den, de folkhälsopolitiska målen och lagar inom området. Du hittar även underlag för att planera och genomföra hälsofrämjande och förebyggande insatser, samt statistik och rapporter.

Vill du lära dig mer om psykisk hälsa och suicidprevention har Folkhälsomyndigheten två olika webbplatser:

  • Webbplatsen Psykisk hälsa och suicidprevention beskriver bland annat vad psykisk hälsa och suicidprevention är samt vilka aktörer som bidrar till det suicidpreventiva arbetet.
  • På webbplatsen Din psykiska hälsa kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.

Hos Folkhälsomyndigheten finns också ett antal filmer om betydelsen av god och jämlik hälsa för samhällets utveckling. Se till exempel filmerna ”Hur ojämlikhet i hälsa uppstår” och ”Gör mer, bättre eller annorlunda” här: Filmer från God och jämlik hälsa för samhällets utveckling - Folkhälsomyndigheten

Arbetet för god och jämlik hälsa i Region Gävleborg utgår ifrån vision, mål och prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa som du kan ta del av här.

När programmet togs fram gjordes en nulägesbeskrivning av hälsoläget i Gävleborg. Nulägesbeskrivningen visar på nuläge i hälsa, livsvillkor och levnadsvanor för hela och grupper av befolkningen i Gävleborg. Ta del av nulägesbeskrivningen här: Nulägesbeskrivning – hälsan i Gävleborg (pdf)

Vill du veta mer om vad ojämlikhet i hälsa är, hur det uppstår och vad som kan göras för att minska ojämlikhet i hälsa kan du ta del av kunskapsunderlaget Vad är ojämlikhet i hälsa? – ett kunskapsunderlag (pdf)

På webbplatsen Fakta Gävleborg samlas statistik och resultat av undersökningar så som nationella folkhälsoenkäten och enkäten skolelevers drogvanor. Här finns också länkar till statistiksamlingar som till exempel Folkhälsomyndighetens Folkhälsostudio, Kolada, Vården i siffror och SCB:s statistikdatabas.

För psykisk hälsa och suicidprevention finns Vårdförlopp suicidprevention - Region Gävleborg som tydliggör roller, ansvar och ger stöd i arbetet för dig som arbetar i nära kontakt med människor främst inom förskola och skola, socialtjänst eller inom hälso- och sjukvård. Där hittar du även länkar bland annat till mer statistik, stödmaterial och kontaktvägar.

Regionstyrelsen, Region Gävleborg initierade 2019 en jämlikhetsutredning för att fördjupa kunskapen om ojämlikheten i Gävleborg. Utredningen pågick under 2019-2021 och dess resultat har sammanställts i rapporten Jämlikt Gävleborg.

I rapporten får du svaren på frågorna: Hur skiljer sig de grundläggande livsvillkoren mellan olika grupper i Gävleborgs län? Vilka förklaringar finns till att det ser ut som det gör? Vad får skillnaderna för konsekvenser och vad kommer vi tillsammans att behöva göra för att minska dem?

Läs mer om Jämlikhetsutredningen samt se filmer med röster jämlikhet, vad det är, vilka problem och lösningar som ses runt om i länet på denna länk.

Ta del av rapporten Jämlikt Gävleborg – en rapport från jämlikhetsutredningen på denna länk.

Ta del av illustrationen Jämlikhetsträdet, som förklarar hur komplext jämlikhet är, hur ojämlikhet uppstår och hur olika områden samspelar med varandra, under Frågor och svar: ”Hur kan jag förstå Jämlikhetsträdet?”.

Kontakt